A Monte dei Paschi kérdéses helyzetben Renzi lemondása után

Kétségessé vált a Monte dei Paschi olasz bank megmentése, miután a vasárnapi alkotmányos népszavazás után lemondott a miniszterelnök.

Az ország harmadik legnagyobb bankja ötmilliárd eurós feltőkésítésre vár, különben az Európai Központi Bank (EKB) az év végén várhatóan megvonja a működési engedélyét. Az EKB által idén nyáron végzett pénzintézeti stressz-teszteken az olasz bank az utolsó helyezést érte el egész Európában, főleg rossz hitelállománya miatt.

A leköszönő kormány az EKB-nál közbenjárt annak a tervezett feltőkésítési mentőcsomagnak az elfogadásáért, amelyet a bank vezetése dolgozott ki. A csomagot jegyző befektetési bankok viszont visszaléphetnek a tranzakció szervezésétől, amennyiben a pénzügyi piaci folyamatok kedvezőtlenül alakulnak.

A szóban forgó befektetési bankok ma, hétfőn döntenek arról, hogy közreműködjenek-e a tervezett részvénykibocsátásban. A Monte dei Paschi igazgatósága kedden ül össze.

Hétfőn, a népszavazást követő első kereskedési napon, több mint 10 százalékot is esett a bank árfolyama a milánói tőzsdén, de a déli órákra ledolgozta a veszteséget, és már pénteki záróértékéhez közel járt. Nehezebbé teszi új befektetők bevonását az, hogy a nem szavazatok győztek a népszavazáson, ekkora összegnél ez egy igen nagy kihívás – véli a Morgan Stanley elemzője.

Amennyiben nem sikerül a piaci feltőkésítés, a bank állami megmentése várható. Ez esetben komoly veszteség érné az alárendelt kötvénytulajdonosokat, és ennek elkerülése érdekében lobbizott Matteo Renzi kormánya az EKB-nál. Még nem világos, hogy a részvénytulajdonosokat mekkora veszteség éri egy esetleges állami beavatkozásnál.

Az olasz bankszektor a pénzügyi válság óta eddig nem szorult állami segítségre, de a 360 milliárd eurónyi kétes hitellel küszködő ágazat lassan képtelen lesz a piacról finanszírozni magát.

Több bank is feltőkésítésre vár, többek között az eszközérték alapján számolt legnagyobb bank, az Unicredit is.

Forrás: MTI

Friss hírek