Komoly kihívások elé néz a brit gazdaság pénzügyi stabilitása

Nagy-Britannia pénzügyi rendszerének kedvezőtlen kilátásokkal kell szembenéznie a Brexittel járó kockázatok, valamint egyéb tényezők miatt, beleértve az amerikai elnökválasztást – mondta a Bank of England szerdán.

Az Európai Unióból történő kilépés veszélyeinek nagysága attól függ, mennyire megy majd simán a folyamat, illetve hogy az uniós vállalkozások elvesztik-e a hozzáférést a brit pénzügyi szolgáltatási rendszerhez. Ez mind a szigetország, mind az EU gazdaságának egyaránt ártana – jelentette ki a brit jegybank.

A Bank of England pénzügyi szakpolitikai bizottsága számos további kockázatra is figyelmeztetett. Elmondásuk alapján például az amerikai elnökválasztás „megerősített már létező sebezhető pontokat”. „Az amerikai választásokat követően jelentős változások történtek a globális eszközárakban. A fejlett gazdaság szuverén hozamainak növekedése – párosulva a csökkentett globális kereskedelem kockázataival – megerősítette a feltörekvő piacgazdaságok magas államadósságát” – áll a bizottság féléves pénzügyi stabilitási jelentésében. „A júniusi brit népszavazás után pedig a pénzügyi stabilitási kockázatok valószínűsége továbbra is magas” – tették hozzá.

A brit jegybank további potenciális veszélyekre is kitért a jelentésben, beleértve a gyors hitelállomány-növekedést Kínában, az eurózóna bankrendszerének és kötvénypiacainak egészségét, valamint a brit kereskedelmi ingatlanpiaccal kapcsolatos aggodalmakat.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek