Obama megerősítené az Iránnal kötött nukleáris megállapodást

Az Obama-adminisztráció fontolóra vette, hogy még a jelenlegi elnök távozása előtt megerősíti a nukleáris megállapodást Iránnal, mivel Donald Trump megválasztott amerikai elnök még a választási kampányban kilátásba helyezte: ha ő nyer, felmondja az egyezményt.

A paktum új részletei többek között tartalmazzák, hogy több amerikai vállalkozásnak engedélyezzék a belépést az iráni piacra, valamint további esetleges szankciókat a közel-keleti ország ellen.

A megállapodás megerősítése már jóval a választások előtt is terítékre került, tehát a jelenlegi kormánynak nem célja direkt gátolni a leendő elnököt ezzel a lépéssel – aki egyébként ellenzi az egyezséget. A tisztviselők azt is hozzátették, hogy elismerik: az új javaslatok valószínűleg nem nehezítik majd meg a nukleáris egyezmény visszavonását, ha Trump később így döntene.

A jelenlegi kormány felismerte, hogy politikai szempontból keveset tehetnek az ügy érdekében, ha a következő adminisztrációnak eltökélt szándéka lesz a megállapodás felmondása. Ám arra figyelmeztetik a megválasztott elnököt és csapatát, hogy abban az esetben, ha „balul sülne el a dolog”, nekik kell majd szembenézniük a következményekkel járó kudarccal.

Az amerikai képviselőház múlt héten egyébként megszavazta, hogy meghosszabbítják az iráni büntetőintézkedéseket rögzítő törvény (ISA) hatályát. A törvényt 1996-ban hozták meg, és azóta tízévenként megújítják, illetve meghosszabbítják az érvényességét, amely ezúttal decemberben járt volna le. A szankciók az energetikai és a védelmi iparra, valamint a bankszektorra vonatkoznak.

Ugyan az Egyesült Államok tavaly – az Irán és a nagyhatalmak között megkötött atomalku keretében – beleegyezett, hogy az Iránt érintő bizonyos szankciókat esetleg feloldjanak, de mind republikánus, mind demokrata párti kongresszusi politikusok amellett érveltek, hogy ezzel együtt is szükséges meghosszabbítani a szankciókat rögzítő törvény hatályát. Így ugyanis megvan a mód Irán “megbüntetésére”, ha visszatáncolna a megállapodásban foglaltak betartásától.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Marketwatch / Kitekintő

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »