Irán az USA elnökválasztást követő minden lehetséges forgatókönyvre felkészült

Az Egyesült Államok új elnökévé megválasztott Donald Trumpnak tartania kell magát az Iránnal tavaly kötött nemzetközi nukleáris megállapodáshoz – hangsúlyozták szerdán teheráni vezetők.

Haszan Róháni iráni elnök azt hangoztatta Teheránban, hogy a leendő amerikai elnök nem tudja semmissé tenni a nukleáris egyezményt, azt ugyanis az ENSZ érvényesítette. Az atomalku „nem egyetlen országgal vagy egyetlen kormánnyal köttetett, hanem az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik határozata érvényesítette, és egyetlen kormány döntése nem tudja megváltoztatni” – mondta Róháni a kormány ülésén az iráni állami televízió szerint. „Az amerikai választások eredménye semmilyen hatással nincs az Iráni Iszlám Köztársaság politikájára” – szögezte le az elnök. Hozzátette: Washington pozíciója az „elhibázott politika miatt gyengült a világban”, és „ma az Egyesült Államok már nem képes Irán-ellenes konszenzust teremteni”.

A Bukarestben tartózkodó iráni külügyminiszter is hasonló szellemben nyilatkozott. „Az Egyesült Államok minden elnökének meg kell értenie a mai világ realitását. A legfontosabb, hogy az Egyesült Államok következő elnöke tartsa tiszteletben azokat a megállapodásokat, vállalásokat, amelyek mellett nem kétoldalú, hanem multilaterális szinten kötelezte el magát” – hangsúlyozta a romániai fővárosban hivatalos látogatáson tartózkodó Mohamed Dzsavád Zaríf, akit a Tasnim hírügynökség idézett.

A republikánus párti Trump a választási kampány során azt mondta: elnökként újratárgyaltatná az Iránnal tavaly nyáron kötött atommegállapodást, amelynek lényege, Teherán felhagy atomprogramja nagy részével cserében azért, hogy a Nyugat feloldja az ellene foganatosított nemzetközi büntetőintézkedéseket.

Közben megszólalt az iráni atomenergia-ügyi szervezet szóvivője is, aki szerint most meg kell várni, amíg az új amerikai elnök ismerteti tényleges politikáját az Iránnal kötött nukleáris megállapodás tekintetében. Behrúz Kamalvandi véleménye szerint Trump kijelentései az atomalku érvénytelenítéséről inkább csak retorikai fogásnak tekinthetők a választási küzdelem hevében, és az amerikai politikus elnökként másképp fog cselekedni, mint amit jelöltként előrevetített.

Kamalvandi emlékeztetett rá, hogy milyen hosszú és rögös út vezetett az atomalku eléréséig. „Így minden félnek csak ártana, ha ebből a nehezen kidolgozott egyezményből ki kellene szállni” – mondta a szóvivő az ISNA hírügynökségnek. Hozzátette: ettől függetlenül Irán az amerikai elnökválasztást követő minden lehetséges forgatókönyvre felkészült.

Az iráni hadsereg elitegysége, a Forradalmi Gárda közönyösen reagált Trump meglepő választási győzelmére. „Az (iráni iszlám forradalom óta eltelt) utóbbi négy évtizedben voltak republikánus és demokrata elnökök is (…). Mindegyikük ellenségesen viszonyult Iránhoz” – mutatott rá Hoszein Szalámi dandártábornok, a gárda főparancsnok-helyettese a Fars iráni hírügynökségnek nyilatkozva. Szalámi szerint épp ezért Iránnak mindegy, ki nyerte meg az amerikai elnökválasztást.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »