Az EU két év után is szankciókkal próbálja puhítani a szíriai vezetést

A szíriai kormány tizenhét tagját, valamint az ország központi bankjának elnökét is felvették az Európai Uniónak a szíriai polgárháborúval kapcsolatos szankciós listájára – közölte hétfőn a tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint az érintettek felelősek a szíriai polgári lakosság erőszakos elnyomásáért, a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói, illetve összeköttetésben állnak ilyen személyekkel.

Az Európai Unió ezzel a határozattal immáron 234 természetes és 69 jogi személy ellen tart érvényben büntetőintézkedéseket, amiért közük van a civil lakossággal szembeni erőszakhoz és elnyomáshoz – ez jogi személyek esetén vagyonzárolást, természetes személyek esetén pedig beutazási tilalmat is jelent.

A tanács májusi döntése értelmében jövő év júniusáig hatályban marad a közel-keleti országgal szembeni olajembargó, illetve bizonyos befektetésfajták tilalma. A szankciók exportkorlátozásokat is magukban foglalnak.

Az unió 2014 decemberében elfogadott elvi döntése értelmében a szankciós rendszert mindaddig fenntartják a szíriai kormányzattal szemben, amíg az nem hagy fel a polgári lakosság elleni erőszakkal.

Eközben Oroszország repülőgép-hordozó kötelékébe tartozó hajói megérkeztek a szíriai partokhoz, hogy a humanitárius tűzszünet után újult erővel folytassák a bombázásokat, a szíriai elnöknek, Bassár el-Aszadnak pedig esze ágában sincs átadni az országot a felkelőknek, nemrég azt nyilatkozta, hogy legalább 2021-ig hatalmon marad, a harcviszonyok jelenlegi állása szerint pedig erre minden esélye meg is van.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek