A felmérések szerint a törökök inkább a halálbüntetést támogatnák az EU helyett

Népszavazásra bocsáthatja a török vezetés jövő évben az európai uniós csatlakozás kérdését – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában.

Erdogan a múlt héten arra kérte az EU-t, hogy döntse el végre, fel akarja-e venni Törökországot a tagállamok közé. A török államfő hétfői beszédében jelezte, hogy 2016 végéig várnak türelemmel. Erdogan hozzátette: a referendumon a halálbüntetés visszaállításának kérdését is felvethetik. Törökország sorsa nem a Nyugat, hanem a török emberek kezében van – emelte ki.

Erdogan már júniusban figyelmeztetett, hogy Törökország a brit példához hasonlóan népszavazást tarthat az Európai Unióhoz való csatlakozás kérdéséről, ha az unió nem tartja be a menekültügyi megállapodásban rögzített ígéreteit, egyebek mellett a Brüsszel szerint túl tágan értelmezett török terrorellenes törvény miatt az EU visszatartja a török állampolgárok schengeni vízummentességét.

A július 15-i puccskísérlet után Erdogan nyilvános felszólalásaiban több alkalommal kilátásba helyezte a kivégzések esetleges újbóli bevezetését, miután hívei a tömegrendezvényeken azt skandálták: “Halálbüntetést!”. Mint fogalmazott: “ha a nép akarja”, akkor ő támogatni fogja annak visszaállítását. A török parlament az európai uniós csatlakozás szándékával törölte el a halálbüntetést 2004-ben.

A márciusban kötött EU-török egyezmény Törökország csatlakozási tárgyalásainak felgyorsításáról is rendelkezett, de a hatalomátvételi incidenst követő törökországi tisztogatások aggodalmat keltettek Brüsszelben és a kapcsolatok Ankarával mélypontra jutottak.

Török ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a kormány arra használja fel az államcsínykísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot, hogy ne csak az összeesküvőkkel és a puccsisták támogatóival számoljon le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat. Újságírók és ellenzéki kurd politikusok letartóztatása miatt több európai uniós politikus a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások leállítását követelte a közelmúltban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az ORC Arastirma nevű ankarai közvélemény-kutató cég egy október végén megjelent felmérése alapján a török állampolgárok 90,7 százaléka a halálbüntetés visszaállítása mellett van. A lépés ellen a válaszadók 9,3 százaléka foglalt állást. Az ORC a hazaárulókra, a terroristákra és a nemi erőszak elkövetőire vonatkoztatta a kérdést.

A cég november elején Törökország uniós csatlakozásának ügyét is vizsgálta a lakosság körében. 83,5 százalék nem tulajdonít jelentőséget az EU-tagságnak, 16,5 százalék viszont fontosnak tartja azt.

Törökország 1963 óta társult tagja az Európai Gazdasági Közösségnek, amelyből kialakult az Európai Közösség, majd az Európai Unió. 1995-ben lépett vámunióra az EU-val, amely Törökország csatlakozási kérelmét 1999-ben ismerte el hivatalosan. A csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek.

Forrás: MTI

Friss hírek

Mások isszák meg az amerikai-kínai technológiai harc levét

Egyetlen termék sem játszott akkora szerepet a világgazdaság és a katonai erőviszonyok alakításában, mint a félvezetők. Ennek ellenére az 556 milliárd dolláros iparág évekig nem sok figyelmet kapott a washingtoni, tokiói és más fejlett világbeli fővárosok kormányaitól. Az utóbbi időben a chipek az Egyesült Államok és Kína közötti verseny egyik fő csataterévé váltak, a harcnak azonban számos más ország és nagyvállalat is a kárát látja.

Read More »