Calais: Csempészekhez folyamodnak a kiskorú migránsok

A calais-i Dzsungelben élő, mintegy ezer, család nélküli gyermek sorsa továbbra is bizonytalan, a sátorváros lebontását viszont napokon belül megkezdik. Néhányan embercsempészeket keresnek, hogy vigyék át őket Nagy-Britanniába – mondják a francia város lakosai és a karitatív csoportok tagjai.

Francois Hollande francia elnök korábban azt mondta, a táborban „nem elfogadhatóak” a körülmények az emberek számára, különösen azoknak, akik a háború elől menekültek ide. A Dzsungel mára Európa harcának, valamint a francia kormány kudarcának szimbólumává vált a migránsválság kezelésének ügyében. A táborban illegálisan működő 72 létesítmény, elsősorban kisebb üzletek és éttermek felszámolását szerdán engedélyezte a francia államtanács.

A család nélkül maradt kiskorúak közül mintegy 180-nak bizonyítottan vannak rokonai a szigetországban, sokukat közülük már át is vittek. A többiek azonban nem tudják, mi lesz velük, ha megszüntetik a tábort. Ezért csempészeket keresnek, ám azok körülbelül 3 000 fontért lennének hajlandóak átszállítani a gyerekeket, akiknek viszont nincs pénzük.

Kevin Hyland brit független rabszolgaság-ellenes biztos aggodalmát fejezte ki és arra figyelmeztetett, hogy egyre több kiskorú migráns fordul csempészbandákhoz ahelyett, hogy legális úton folyamodnának menedékjogért, illetve hogy átjussanak Nagy-Britanniába. Arra kérte a brit minisztereket, hogy igenis tegyenek többet az „árván maradt” gyerekekért. Korábban Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter is felszólította a brit kormányt, hogy teljesítse a calais-i migránstáborban élő, több száz, kísérő nélküli kiskorú iránti morális kötelességét, akinek él családtagja Nagy-Britanniában, azaz fogadja be őket.

A francia kormány vállalta, hogy több kisebb befogadóközpontot létesít szerte az országban, melyek egyenként 40-50 ember befogadására alkalmasak, és a tervek szerint a hónap végére teljesen fel akarják számolni a migránstábort.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »