Cazeneuve: A briteknek be kell fogadniuk a kiskorú migránsokat

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter felszólította hétfőn a brit kormányt, hogy teljesítse a calais-i migránstáborban élő, több száz, kísérő nélküli kiskorú iránti „morális kötelességét”, akinek él családtagja Nagy-Britanniában, azaz fogadja be őket.

„Arra kérem ünnepélyesen Nagy-Britanniát, hogy teljesítse morális kötelességét” – mondta a belügyminiszter az RTL kereskedelmi rádióban. „Kísérő nélkül több száz olyan kiskorú van Calais-ban, akinek családja van Nagy-Britanniában. Készül a pontos lista, és a briteknek vállalniuk kell a felelősségüket. Mi vállaltuk a miénket” – tette hozzá Cazeneuve néhány órával azelőtt, hogy találkozni készült brit kollegájával, Amber Ruddal. Arra a kérdésre, hogy ennek érdekében milyen eszközökkel tud Párizst nyomást gyakorolni a brit kormányra, a miniszter azt mondta: „Ha majd minden kamera a kísérő nélküli kiskorúakra irányul, akiket a britek nem fogadnak be, érdekükben áll majd befogadni őket”.

London eddig hetven gyereknek engedélyezte, hogy Nagy-Britanniában élő családtagjaihoz költözzön, a segélyszervezetek szerint viszont mintegy kilencszáz szudáni, afgán, etióp és eritreai kiskorú lehet a calais-i táborban.

Jacques Toubon ombudsman múlt csütörtökön „a legnagyobb nyugtalanságának” adott hangot a calais-i tábor felszámolási körülményei miatt. A jogvédő úgy tudja, hogy a „dzsungelben” kialakított létesítmények, iskolák, üzletek, imahelyek teljes felszámolását október 17-re tervezik. Az ombudsman arra is felhívta a figyelmet, hogy a 10 ezer táborlakó között csaknem ezer, kísérő nélküli kiskorú lehet.

A szocialista kormány ígéretet tett arra, hogy az év vége előtt végleg és teljesen felszámolja a spontán módon kialakult és eddig megtűrt migránstábort az észak-franciaországi Calais közelében, ahonnan a táborlakók Nagy-Britanniába szeretnének átjutni. Azoknak a migránsoknak, akik feladják az átjutási tervüket, és menedékkérelmet nyújtanak be Franciaországban, a kormányzat átmeneti szállást biztosít a kérelem elbírálásának idejére, mintegy 3-4 hónapra, a többieket kiutasítja. Egy belügyminisztériumi dokumentum szerint csaknem 12 ezer férőhelyre van szükség ahhoz, hogy az év végéig felszámolható legyen a „dzsungelnek” is nevezett, nem hivatalos menekülttábor. Bernard Cazeneuve hétfőn azt mondta, hogy eddig csaknem hétezer helyet talált a tárca országszerte a calais-i menedékkérőknek. „További helyekre is szükség lesz a felszámoláshoz az év vége előtt” – emlékeztetett a belügyminiszter.

Párizst és Korzikát kivéve – ahol a legmagasabb a külföldiek aránya – a kormány valamennyi régióban létre akar hozni új befogadóközpontokat. A belügyi tárca korábban egyeztetést ígért, de miután ez elmaradt, az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy „több száz mini-Calais-t” akar létrehozni az országban. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak elnöke, Laurent Wauquiez azt kérte a jobboldali polgármesterektől, hogy álljanak ellen a kormány tervének, és ehhez a párt minden jogi segítséget megad.

Szombaton négy olyan településen tiltakoztak a helyiek, ahol a prefektúra állami felügyelet alatt üres intézményekben akarja elhelyezni a menedékkérőket. A tiltakozó megmozdulásokat mindenhol a migránsok jogait védők tüntetései kísérték.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »