Orosz pénzmosási szálak a Deutsche Banknál, újabb bírság jöhet

A Deutsche Bank vezérigazgatója, John Cryan pénteken találkozott az amerikai Igazságügyi Minisztérium képviselőivel annak érdekében, hogy megegyezzen az amerikai hatóságokkal a kiszabott bírság csökkentéséről – a tárgyalás azonban eredménytelenül zárult – írta a Bild am Sonntag.

Bár a Bild értesüléseit sem az amerikai Igazságügyi Minisztérium, sem a Deutsche Bank szóvivője nem erősítette meg, a német újság szerint a bank korábbi vezérigazgatói, Anshu Jain és Josef Ackermann elleni kártérítési pert is fontolgat, továbbá befagyasztották bónusz kifizetéseik egy részét – ugyanakkor ezek a tételek vajmi keveset jelentenek a bírsághoz képest, az ugyanis nem milliókban, hanem milliárdokban mérhető, aktuálisan 14 milliárd dollár.

Ennek kifizetéséhez a banknak tőkeemelésre lenne szüksége, a bírságokra elkülönített tartalékuk ugyanis csak 6,2 milliárd dollárt tesz ki, ráadásul a Deutsche Bank ellen más ügyekben is folyik nyomozás, az egyik például egy pénzmosási ügy a bank oroszországi üzletágánál, amiből a Barclay’s elemzői szerint akár egy újabb 2,2 milliárd dolláros büntetés is összejöhet.

A jelenlegi vezérigazgató John Cryan már dolgozik is a tőkeemelésen, máris informális tárgyalások zajlanak egy 5,6 milliárd dolláros részvénykibocsátásról, az igazi mentőövet azonban a katari királyi család befektetési alapja jelentheti, legutóbbi jelzésük szerint ugyanis hajlandóak lennének jelenlegi 10% körüli részesedésüket akár 25%-ra is megemelni.

John Cryan elkezdte felkészíteni a befektetőket a gyenge eredményekre is, elmondta, hogy a Deutsche Bank a tavalyi évhez hasonlóan várhatóan ismét veszteséges lesz, a létszámleépítések és a kockázatos eszközök leépítése miatt 2016-ot az átstrukturálás évének tekintik.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »