Írország: Sikerülni fog az Apple-büntetés elleni fellebbezés

Enda Kenny ír miniszterelnök magabiztosan nyilatkozott szerdán: szerinte megnyerik az Apple-re kiszabott horribilis mértékű büntetés elleni fellebbezési eljárást.

Mint korábban megírtuk, Írország indokolatlan adóelőnyt nyújtott az Apple-nek, ezért az Európai Bizottság 13 milliárd euró adóhátralék megfizetésére kötelezte a céget. Írország hevesen ellenezte a döntést, mivel attól tart, így más nagy cégek is félnek majd telephelyet létrehozni az országban. A kormány – az Apple-lel karöltve – fellebbezni kíván a büntetés ellen.

„Biztos vagyok benne, hogy a fellebbezés sikeres lesz, mivel az állami támogatásra vonatkozó szabályok nem az Európai Bizottság hatáskörébe tartoznak, hanem ez minden ország szuverén joga.” – mondta Kenny a CNBC-nek adott szerdai interjúban.

Írország alacsony, 12,5 százalékos társasági adója vonzóvá teszi az amerikai multiknak, hogy európai leányvállalatot hozzanak létre – főként technológiai és egészségügyi berkekben. A Bizottság kifogása ez esetben nem az, hogy az országban alacsony a társasági adó, hanem az, hogy különleges bánásmódban részesítette az Apple-t. A miniszterelnök továbbra is tagadja ezt az állítást.

Ennek ellenére az ír pénzügyminisztérium kiadta az adóhatóságnak, hogy gyűjtsék be a cégtől a büntetés teljes összegét és helyezzék egy letéti számlára.

„Írországban az adóhatóság mindig is független intézmény volt. Szerencsére ők is úgy látják: elég egyértelmű, hogy nem volt szó különleges elbánásról és hogy az Apple fizetett adót az írországi nyeresége után.” – nyilatkozta Kenny.

  • Írország és az EU
A vita ellenére a miniszterelnök azt mondta, ezért nem fogják követni Nagy-Britannia példáját és nem szándékoznak kilépni az Európai Unióból. „Összekötjük a jövőnket az euróövezettel és az Unióval, miközben az Egyesült Királyság a közvetlen szomszédunk.” – mondta.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook egy múlt heti interjúban „politikai ökörségnek és teljes mértékben igazságtalannak” nevezte az Európai Bizottság döntését. Ugyanakkor Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász az EB mellé állt, mondván sem büntető jellegű, sem tisztességtelen nem volt a bírság kiszabása.

Korábban írtuk: Az Apple-büntetés csak az első lépés

Forrás: CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »