Merkel elismeri felelősségét a kudarcban, de nem akar változtatni

Németországban a szociáldemokrata párt (SDP) az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) mellett a Baloldallal is tárgyalást kezdeményez a kormányalakítás lehetőségeiről Mecklenburg-Elő-Pomerániában – jelentették be hétfőn Berlinben az előző napi tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson nyertes SPD vezetői.

Erwin Sellering tartományi miniszterelnök, az SPD listavezetője a párt székházában tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a szociáldemokraták 10 éve kormányoznak a CDU-val Mecklenburg-Elő-Pomerániában, előtte viszont 8 évig a Baloldal elődszervezete – PDS, a keletnémet állampárt utódpártja – volt koalíciós társuk, ezért most mindkét párttal megbeszélést kezdeményeznek az együttműködés lehetőségéről.

Sigmar Gabriel alkancellár, pártelnök hangsúlyozta, hogy az SPD 30,6 százalékos eredménye csak látszólag visszaesés a legutóbbi, 2011-ben tartott Landtag-választáson szerzett 35,6 százalékhoz képest. Valójában növelték támogatóik számát, és csak a választási részvétel emelkedése miatt csökkent szavazatarányuk – mutatott rá az SPD elnöke, utalva a hivatalos adatokra, amelyek alapján a 30,6 százalékos eredmény 246 393 szavazatot jelent, a 2011-es 35,6 százalék pedig 242 251 szavazatot jelentett, és míg a vasárnapi választáson 821 645 szavazatot adtak le, 2011-ben 708 111-en szavaztak a Landtag-választáson.

A siker annak tulajdonítható, hogy az SPD következetes politikát folytat, „tartotta az irányt”, foglalkozik az emberek gondjaival és tud küzdeni – tette hozzá Sigmar Gabriel. A pártelnök-alkancellár megismételte a koalíciós társ CDU/CSU pártszövetségnek a menekültügyben az utóbbi hetekben címzett bírálatait, kiemelve, nem elég azt mondani, hogy „sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), hanem „meg is kell csinálni”, de a CDU/CSU sokáig csak hátráltatta a többi között a menedékkérők elhelyezésének gondjaival küszködő önkormányzatok megsegítését és a menekültek integrációját szolgáló intézkedéseket.

Aláhúzta: nem csak a menekülteknek kell segíteni, hanem meg kell alkotni egy „nagy szolidaritási paktumot”, amelynek révén az állam valamennyi rászorulót támogat. Így egyebek mellett be kell vezeti a nyugdíjmínium intézményét – mondta Sigmar Gabriel, akinek pártja korábban a minimálbér bevezetését is elérte a koalíciós partnernél.

A vasárnapi választáson a második helyen az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt végzett, amely első alkalommal indult a tartományi választáson, és 20,8 százalékot jelentő 167 453 szavazattal került be a schwerini Landtagba. A kancellár menekültpolitikájának bírálatára építő AfD így a 16-ból már 9 tartományban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel és a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után akár kormányzati felelősséget vállalhat.

A harmadik helyen a CDU következik 19 százalékkal, 153 101 szavazattal, a 2011-es 23 százalék – 156 969 szavazat – után. Ez a párt eddigi legrosszabb eredménye. A vereség súlyát nemcsak az növeli, hogy a CDU még soha nem végzett az AfD mögött tartományi vagy egyéb választáson, hanem az is, hogy a párt Angela Merkel szűkebb politikai hazájában vallott kudarcot; a pártelnök-kancellár a Bundestag-választáson 1990 óta mind a hét alkalommal a tartományban szerzett mandátumot.

Angela Merkel egy hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a CDU és a szövetségi kormány vezetőjeként ő is felelős az eredményért. Most a választók bizalmának visszaszerzéséről kell gondolkodnia „mindenkinek, elsősorban nekem” – mondta. Egyben jelezte, hogy nem készül fordulatra a menekültpolitikában. Az utóbbi hónapokban hozott „alapvető döntések” helyesek voltak, így indokolt volt az EU-Törökország megállapodás megkötése az „illegális migráció leállítása” és a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentése céljából.

A negyedik helyen a Baloldal végzett 13,2 százalékot jelentő 106 259 szavazattal, a 2011-ben szerzett 125 528 voks – 18,4 százalék – után.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »