Venezuelai körkép: túl sok a furcsa hír

Miközben a világ nagy része Törökországra és a Brexitre figyel, Venezuelában egyre kritikusabb állapotok uralkodnak.

Körképünkben az országot érintő friss hírekből szemezgetünk, amik önmagukban lehet, hogy csak furcsa egybeeséseknek vagy híreszteléseknek tűnnek, de összességében vizsgálva erőteljesen abba az irányba mutatnak, hogy Venezuela már nem bírja sokáig.

Az alaphelyzet

Venezuela szinte teljes mértékben az olajkitermelésből tartja fenn magát, azaz az utóbbi évek olajáresése igen érzékenyen érintette a költségvetést. Az ország ráadásul 17 éve szocialista modellben működik, eszement árfolyamrendszerrel, hatósági ármeghatározással, olyan irreálisan alacsony árakon, hogy a mezőgazdasági és ipari termelés szinte teljesen leállt, ami mára súlyos élelmiszer- és nyersanyaghiányhoz vezetett. Nicolás Maduro elnök a fentiek fényében nem túlságosan népszerű a lakosság körében, jelenleg éppen egy népszavazással próbálják leváltani, ez azonban nem egyszerű feladat.

A népszavazás

Bár az elnök hatalmát mára leginkább a katonaság tartja fent, a demokratikus berendezkedés látszatára azért adnak, az ellenzék éppen tegnap jutott túl annak a folyamatnak az első fordulóján, melynek célja egy népszavazás kiírása az elnök leváltására.
A Nemzeti Választási Tanács hétfőn bejelentette, hogy az ellenzék elérte az 1%-os küszöböt (408 ezer aláírást adtak le a minimálisan szükséges 200 ezer helyett), de néhány esetben felmerült a csalás gyanúja, így a második forduló időpontját – ahol már 4 millió aláírás szükséges – egyelőre nem tárgyalták.

Az időzítés azért kiemelten fontos, mert ha Madurot még idén le tudnák váltani, akkor az új időközi választás kiírását eredményezné, ha viszont csak 2017-ben, akkor automatikusan a jelenlegi alelnök kerülne Maduro helyére, azaz a szocialisták egészen 2018 végéig, a következő választásig hatalmon maradnának.

A Kimberly-Clark gyár sorsa

Az amerikai multicégnek két évtizede volt gyára Venezuelában, főleg papírzsebkendőket, toalettpapírt, pelenkát gyártottak, azaz csupa olyan terméket, amelyekből már hiány van az üzletekben. A cég múlt hónapban a termelés leállítására kényszerült, mert egyrészt nem tudtak nyersanyagot beszerezni, másrészt nem tudták már kezelni az óriási inflációt.
Gyorsan államosították is a gyárat, melyet most a munkások kívánságának megfelelően átneveztek Cacique Maracay-ra, egy bennszülött indián nyomán, aki a 16. században a spanyol gyarmatosítók ellen harcolt. Probléma megoldva.

Fogamzásgátlás helyett

Ha már áruhiány, nem csak élelmiszer és pelenka nincs a boltok polcain, egy ideje fogamzásgátló tablettákhoz és óvszerhez sem lehet hozzájutni – legalábbis azon az áron, amit a szegényebbek és a mára lecsúszott középosztály tagjai megengedhetnek maguknak. A feketepiacon egy csomag óvszer ára a 2000 bolivart is elérheti, ami körülbelül 2 amerikai dollár. Ez európai szemmel nézve nem is drága, de Venezuelában a minimálbér 33 ezer bolivar, azaz 33 dollár…
A szegényebb rétegek így védekezni nem tudnak, több gyereket a kilátástalan helyzet miatt nem akarnak vállalni, az abortusz pedig illegális, így egyre népszerűbbek az időnként meghirdetett sterilizációs programok. Míg korábban egy ilyen programnál a negyven fős keret sem telt be, ma ötszázan vannak a várólistán.

Állatkerti problémák

A helyi médiákban röppentek fel hírek, miszerint az ország állatkertjeiben is gondok vannak az ellátással, szakszervezeti vezetők szerint a medvék a napi adagjuk felét kapják, az oroszlánok hús helyett mangót esznek és gyanúsan sok a haláleset: az elmúlt hat hónapban 50 állat pusztult el. A kormány kommunikációja szerint minden rendben van, az állatok boldogok, a haláleseteket pedig vizsgálják.

Új miniszterek

Ezen a héten két minisztert is leváltott Nicolás Maduro. A belügyminiszteri posztot a drogellenes ügynökség és a nemzeti gárda korábbi vezetője, Nestor Reverol kapta, akit érdekes módon az USA épp drogügyben vádolt meg, a vádirat szerint 2008 és 2010 között kenőpénzt fogadott el drogkereskedőktől, cserében pedig figyelmeztette őket a razziák előtt és akadályozta az ellenük folyó nyomozásokat.
A gazdasági és ipari miniszter Carlos Faria, korábbi miniszter-helyettes lett, aki Miguel Perezt váltja. Ebben az esetben inkább Perez az érdekes, egyrészt azért, mert Maduro nem szimplán leváltotta, hanem 5-6 napos pihenőre küldte, ami után egy új, még nem publikus küldetést kap, másrészt pedig azért, mert Perez alapvetően reformpárti volt, többek között az irreálisan bonyolult venezuelai árfolyamrendszer egylépcsőssé tételét szerette volna elérni. (Venezuelában négyféle hivatalos (!) árfolyam van érvényben az amerikai dollár váltására, de valójában egy ötödiket használ a piac – ezzel a problémával egy külön cikkben foglalkozunk.)

Az olajár

A venezuelai olajminiszter máris találkozott az augusztus 1-jén hivatalba lépett új OPEC-főtitkárral, Mohammed Barkindo-val. A cél természetesen az olajár magasabb szintre tornászása, ehhez pedig első körben egy OPEC és nem OPEC tagországok közötti találkozót próbálnak meg összeszervezni, Oroszország vezetésével (akiknek szintén nem optimális a jelenlegi 42 dolláros árszint), ahol a termelés csökkentéséről vagy befagyasztásáról döntenének.

Maduro az állami televízióban mondott beszédében a kívánatos árszintet is megjelölte a 60 dollár feletti zónában.
Ez azonban jelenleg elég távolinak tűnik, főleg annak fényében, hogy Szaúd-Arábia továbbra is inkább a piaci részesedésének megtartására törekszik, Irak pedig folyamatosan növeli kitermelését.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »