Obama nem bízik Putyinban, az USA támogatja a líbiai kormányt

Agresszíven és minden fronton folytatni fogja az Egyesült Államok az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harcot – jelentette ki helyi idő szerint csütörtökön a Pentagonban tartott, nyári szabadsága előtti utolsó sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök.

A mintegy egyórás értekezleten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc mellett szó esett a Floridában terjedő zikavírusról és – újságírók kérdéseire adott válaszaiban – a republikánus elnökjelöltről, Donald Trumpról is.

Íme a pontokba szedett sajtótájékoztató:

– az Iszlám Állam Szíriában és Irak területén az elmúlt több mint egy esztendőben nem volt képes nagyobb szabású terrorakciót végrehajtani

– a térségben a dzsihadistákra nehezedő nyomás arra késztette őket, hogy fokozzák a két ország határain kívüli támadásokat

– a terrorszervezet még mindig képes magához vonzani embereket és terrorakciókra ösztökélni őket.

– az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció hírszerzése Szíriában és Irakban komoly eredményeket ért el, és a koalícióban résztvevő erők, élükön az Egyesült Államokkal, továbbra is agresszív harcot folytatnak a terroristák ellen.

– ennek ellenére a koalíciós erők még messze vannak attól, hogy felszabadítsák a dzsihadisták szíriai fellegvárát, Rakkát, és az iraki központjukat, Moszult.

–  erőteljesen bírálta Oroszországot a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet támogató katonai szerepvállalása miatt, és úgy vélte, megkérdőjelezhető Moszkva elkötelezettsége a tűzszünet iránt. Az amerikai elnök azzal vádolta a damaszkuszi kormányt, hogy megsérti a fegyvernyugvást.

– az amerikai-orosz együttműködést firtató kérdésre Obama azt fejtegette, hogy Washington egyelőre még nem tudja, bízhat-e Moszkvában és Vlagyimir Putyin orosz elnök együttműködési hajlandóságában.

– az Egyesült Államok továbbra is támogatja a líbiai kormányt az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

-könnyen lehet, hogy az Egyesült Államokban vannak kisebb, úgynevezett alvó terrorista sejtek, amelyek aktivizálódhatnak.

– az Iránnak fizetett 400 millió dollárról Obama fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az nem váltságdíj volt az éppen aznap szabadon bocsátott négy amerikai fogolyért.

– „nevetségesnek” minősítette a Donald Trump republikánus elnökjelölt által hangoztatott vádat, miszerint a választást elcsalnák. Bejelentette, hogy Trump – a törvényi előírásoknak megfelelően – Hillary Clinton demokrata elnökjelölthöz hasonlóan, a választásokat megelőzően megkapja a bizalmas hírszerzési jelentéseket, azért, hogy győzelme esetén bármelyikük „felkészülten léphessen hivatalba”.

– kitért a Floridában terjedő zikavírusra is. Megnyugtatott mindenkit, hogy bár a betegség megelőzésére szánt pénzösszeg gyorsan fogy, a kormányzat rendkívül komolyan veszi a vírus terjedését.

Forrás: MTI

Friss hírek