Fizetett hirdetésben kampányol Trump ellen egy republikánus

Az amerikai Republikánus Párt történetében példátlan módon a párt egyik képviselője, Mike Coffman kampányt indított a párt hivatalos elnökjelöltje, Donald Trump ellen Coloradóban.

Jóllehet a párton kívül sokat bírált Trump-ellenes politikusok tábora már a Republikánus Párton belül is egyre szélesedik, Mike Coffman a szövetségi törvényhozás első olyan tagja, aki nyíltan Trump-ellenes politikai hirdetésért fizet.

Coffman, aki Denver egyik elővárosának képviselőjeként a negyedik ciklusát tölti a szövetségi törvényhozásban, sok más republikánus politikushoz hasonlóan veszélyben érzi újraválasztásának esélyeit, a demokraták ugyanis megpróbálják őt is Trumphoz kötni.

Mind republikánus, mind demokrata párti kampánystratégáknak egyre inkább meggyőződése, hogy az elnökségért folyó küzdelem minden korábbinál nagyobb mértékben befolyásolja majd a képviselőházi és szenátusi választásokat is. Coffman tanácsadója, Liesl Hickey például a napokban azt tanácsolta az újraválasztásukért induló republikánus politikusoknak, hogy kritizálják mind Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet, mind Donald Trumpot.

Nemcsak a párt vezető személyiségei elégedetlenek Trumppal, hanem a republikánusokat nagy pénzadományokkal támogató donorok jó része is. Közülük néhányan már nyilvánosan is jelezték, hogy inkább Hillary Clintont támogatják. Sajtóhírek szerint Clinton kampánycsapata, vagy maga Hillary Clinton meg is keresi őket – Meg Whitmant, a Hewlett-Packard elnök-vezérigazgatóját például maga Hillary Clinton hívta fel telefonon. Whitman, aki közismert republikánus, szerdán jelentette be, hogy novemberben Hillary Clintonra szavaz, mert Trump „buta demagóg”.

A Wall Street nagy pénzadományozóinak megnyerése a demokrata elnökjelölt számára különösen fontos, hiszen nemcsak nagy pénzeket juttathatnak a kampánynak, hanem befolyásolhatják a mérsékeltnek mondott republikánusokat is, akik esetleg inkább Clinton mellé állnak majd.

Jesse Ferguson, a Clinton-kampány egyik szóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott: az üzleti élet szereplői Hillary Clintont támogatják a gazdasági programja miatt és mert Trumpra „nem lehet rábízni a gazdaság irányítását”.

Forrás: MTI

Friss hírek