Németország: Nem erősödhet fel ismét a menedékkérők beáramlása

Németország az eddig követett politikával nem tudja megoldani a menekültek beáramlásával keletkezett problémákat, „ez így nem fog sikerülni” – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapban, szembehelyezkedve Angela Merkel kancellár minap ismét megerősített álláspontjával, miszerint „sikerülni fog” („wir schaffen das”), Németország megbirkózik a menekültválsággal, és az iszlamista terrorizmussal is.

Az Angela Merkel vezette jobboldali CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke elmondta, hogy a tartományi kormány szombaton véget ért tanácskozásán a biztonsági szervektől számos elemzést kapott, amelyek azt mutatják, hogy „a problémák súlyosak”, ezért a „biztonság területén jobban kell teljesítenünk”. Hangsúlyozta, hogy nem erősödhet fel ismét a menedékkérők beáramlása, a tavalyi helyzet „semmiképpen nem fordulhat elő” megint, ezért „felső határt” kell bevezetni, legfeljebb évi „200 ezer menekültet” szabad befogadni. Azt is sürgette, hogy alkotmánymódosítással szélesítsék a német hadsereg (Bundeswehr) belföldi bevetésének lehetőségét.

Horst Seehofer szombaton a kormány tanácskozása után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a „legjobb akarattal” sem tudja magáénak érezni Angela Merkel meggyőződését a problémákkal való sikeres megbirkózásról, és ugyan „fair” kapcsolatra törekszik a kancellárral, de nem akarja „valótlansággal” hitegetni a közvéleményt. A menekültek ügyét a terrorveszéllyel közvetlenül összekapcsolva hangoztatta, hogy csak a bevándorlás korlátozásával lehet gondoskodni a biztonságról.

merkel

Fotó: Reuters

Noha Angela Merkel július közepén a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Zingstben egy választási gyűlésen, illetve csütörtöki berlini rendkívüli sajtótájékoztatóján is beszélt arról, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet felhasználta a menekülthullámot embereik Európába juttatására, ennél tovább nem ment és kormánya álláspontja szerint a menekültek körében nem nagyobb a terrorveszély, mint a lakosság más rétegeiben.

  • Akik egyetértenek Merkellel
Pártjában is többen hasonlóan fogadták a CSU-tól érkezett figyelmeztetéseket. Nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni a menekültpolitika és a terrorveszély összefüggéseiről, „hiszen az európai és németországi terrorveszély fő oka a háborús övezetekben és válságövezetekben van, amelyek elől a globalizáció korában nem tudunk elzárkózni” – mondta a Der Tagesspiegel című lapnak Mecklenburg-Elő-Pomeránia CDU-s belügyminisztere, Lorenz Caffier.

A CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) is óvott a menekültek, menedékkérők kollektív, általánosító meggyanúsításától, és visszautasította a CSU bő fél év után újra elővett követelését a befogadás felső határáról és a tranzitzónákról. A „régi viták felmelegítése egyáltalán nem helyénvaló” – mondta a Bild am Sonntagnak Thomas Oppermann, az SPD parlamenti frakcióvezetője. „Mindenkinek ügyelnie kell arra, hogy ne dőljön be az IÁ-nak, ne vegye egy kalap alá a menekülteket és a terroristákat” – tette hozzá.

Azonban politikusok nyilatkozatai és szakértők véleménye alapján így is sok a közös elem az egypárti, CSU-s bajor tartományi kormány új biztonságpolitikai intézkedési csomagja és a szövetségi kormány Angela Merkel által meghirdetett kilencpontos terve között, de a felső határ, a tranzitzónák és a Bundeswehrrel kapcsolatban kezdeményezett alkotmánymódosítás ügyének előmozdítása a koalíción belüli ellenállás miatt nem tűnik valószínűnek.

Vasárnapi adatok szerint az utóbbi két hét támadásai nem módosították a kormánypártok támogatottságát, az Emnid közvélemény-kutató cég által a Bild am Sonntag számára készített felmérés alapján a CDU/CSU 35 százalékon, az SPD 23 százalékon stagnál, viszont a legnagyobb Bundestagon kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága egy hét alatt 2 százalékponttal – 12 százalékra – emelkedett.

A YouGov közvélemény-kutató cég azt vizsgálta meg, hogy miként viszonyul a lakosság Angela Merkel „sikerülni fog!” mottójához. Adatai szerint 27 százalék ért egyet a kancellár kijelentésével. Az egyetértők aránya legutóbb januárban, a többnyire észak-afrikai férfiak által szilveszterkor nők ellen elkövetett zaklatások és rablások után volt hasonlóan alacsony – közölte a YouGov.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »