Merkel terrorellenes csomagját támadják

A német sajtó vegyesen fogadta, az ellenzék bírálta Angela Merkel csütörtökön Berlinben tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóját, amelyen a német kancellár az utóbbi napokban történt támadásokkal kapcsolatban foglalt állást és új biztonságpolitikai programot mutatott be.

Pénteki sajtókommentárok mindenekelőtt a kancellár fellépésének stílusával foglalkoztak, kifogásolva – bár egyes esetekben megelégedéssel nyugtázva -, hogy az általános elbizonytalanodás és nyugtalanság dacára ragaszkodott visszafogott, tárgyilagos modorához. Például a liberális Süddeutsche Zeitung megállapította, hogy a kancellár még a Titanic katasztrófáját és John Lennon esetleges feltámadását is a „próbatétel”, illetve a „figyelemreméltó fejlemény” kifejezésekkel értékelné.

Azonban a tájékoztatón az is kiderült, hogy „teljesen normálisan is tud beszélni, amikor nem ANGELA MERKEL-ként szólal meg”. Ezt gyakrabban kellene tennie, főleg most, mert „a balták és hátizsákba rejtett pokolgépek korában” erősen csökken a bizalom iránta – írta a müncheni lap.

A konzervatív Die Welt kiemelte: 1977-ben a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) szélsőbaloldali terrorszervezet merényletsorozata idején, a „német ősz” heteiben megmutatkozott, hogy a polgárok értékelik a higgadtságukat súlyos válságban is megőrző politikusokat, akik csak akkor lépnek a nyilvánosság elé, amikor valóban van mondanivalójuk.

Így viselkedett az akkori kancellár, Helmut Schmidt, de „Merkel nem Schmidt”, főleg a néhai kancellár csiszolt stílusa hiányzik belőle. Azonban így is „nyugodt akaraterőt sugárzott” a tájékoztatón, és annyira „magabiztos” volt, hogy még híres kijelentését is megismételte, miszerint Németország megbirkózik a bajokkal („wir schaffen das”). Ez a mondat „terrorveszély idején is bizakodással tölthet el, azonban elfedi, hogy a kancellár már régen kiigazította politikáját” – áll a Die Welt kommentárjában.

Fotó: Reuters

„Angela Merkel ugyan nem akarja elismerni, hogy hibázott, de legalább tanult a hibájából. Nyitott határok többé nem lesznek. Szerencsére. Az ország érzi, hogy már nem elég itt egy közbiztonság-erősítő törvény, amott meg egy menekültügyi szigorítás kidolgozása ahhoz, hogy mind ugyanúgy élhessünk tovább, ahogy eddig” – tették hozzá.

A kilenc pont

A kancellár kilenc pontból álló biztonságpolitikai programot terjesztett elő, amelyet kételkedve fogadott a sajtó. Például a Bild című lap szerint erősen kétséges, hogy a javasolt ellenszer „placebo vagy gyógyszer”. Valamennyi részletesebb elemzés kimutatta, hogy a program mindössze egy teljesen új elemet tartalmaz: ez a kancellár által elsőként említett pont, amely szerint ki kell alakítani egy korai előrejelző rendszert a radikalizálódó menekültek kiszűrésére, mert a Würzburgnál és az Ansbachban elkövetett merénylet elkövetőjét sem ismerték a hatóságok.

  • További intézkedések
A második pont a létszámfejlesztés és a felszereltség javítása a rendőrségnél, ami már nagyban zajlik. A harmadik egy új hatóság felépítése, amely az internetes bűnözéssel foglalkozik, és főleg a titkosított digitális kommunikációra összepontosít. A negyedik a hadsereg (Bundeswehr) bevonása a terror elleni küzdelembe belföldön. Az ötödik az iszlamista terrorizmus tudományos kutatásának támogatása, ami a kommentárok szerint legfeljebb új súlyponti elemnek tekinthető. A hatodik és a hetedik pont nem csak német hatáskörbe tartozó és szintén nem új elemekről, az uniós szintű biztonsági, hírszerzési együttműködés javításáról és a fegyvertartási szabályok uniós szabályozásáról szól. A nyolcadik pont az Egyesült Államokkal és más EU-n kívüli partnerekkel folytatott együttműködés szorosabbra fűzése a terror elleni harcban, ami igen régi gondolat. A kilencedik pont a jogosulatlan menedékkérők következetesebb kitoloncolása az országból, ami szintén nem új felvetés, a megvalósítás viszont igen nehéz.

A parlamenti (Bundestag-) ellenzék mindkét pártja bírálta a tervet, a Baloldal és a Zöldek is azt emelték ki, hogy kimaradt belőle menekülésre késztető, újabb menekülthullámok megindulásával fenyegető okok megszüntetését szolgáló erőfeszítések ügye.

A legnagyobb Bundestagon kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik alelnöke, Alexander Gauland már a tájékoztató előtt egy nappal, szerdán rögzítette pártja álláspontját, sürgette, hogy a támadások miatt egyelőre ne engedjenek be az országba több muzulmán vallású menedékkérőt. A politikus a kancellár tájékoztatója után közölte: nem kilenc pontos Merkel-tervre, hanem „Merkel-ellenes intézkedési csomagra van szükség országunk megmentéséhez”.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »