A piac már nagyon aggódik a britek miatt

  • Folyamatosan romlanak Nagy-Britannia szuverén adóskockázati mérőszámai a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás közeledtével.
  • A piac egyre nagyobb aggodalommal figyeli a Brexit-párti – vagyis a kilépést támogató – tábor előretörését jelző közvélemény-kutatási adatokat.
  • Londoni pénzügyi elemzők szerdán ismertetett legújabb tanulmányukban szinte katasztrofális gazdasági veszteségek veszélyére hívták fel a figyelmet Brexit esetére. 

Folyamatosan romlanak Nagy-Britannia szuverén adóskockázati mérőszámai a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás közeledtével, jelezve, hogy a piac egyre nagyobb aggodalommal figyeli a Brexit-párti – vagyis a kilépést támogató – tábor előretörését jelző közvélemény-kutatási adatokat.

Londoni pénzügyi elemzők szerdán ismertetett legújabb tanulmányukban szinte katasztrofális gazdasági veszteségek veszélyére hívták fel a figyelmet Brexit esetére. 

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég kimutatása szerint a brit szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama a szerdai kereskedésben elérte a 40 bázispontot. Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvény  piaci csődbiztosítása most 40 ezer dollárba kerül az irányadó ötéves lejáratra.

A brit szuverén CDS-árazás továbbra is a legjobbak között van az egész világon, de önmagához és a legfejlettebb uniós társállamok összehasonlítható CDS-tranzakcióihoz képest markáns a romlás.

A brit államkötvények CDS-kontraktusai ugyanis januárban 18 bázisponton kezdték az idei kereskedést, vagyis azóta több mint a kétszeresére emelkedett ez az alapvető adóskockázati mérőszám.

A Markit szerdai kimutatása szerint Németország államadósságának CDS-díjszabása jelenleg 19 bázispont, Svédországé 24 bázispont, Hollandiáé 26, Ausztriáé pedig 30 bázispont.

A Brexit-félelmek hatása a közép-európai EU-térség CDS-árazásait is feljebb hajtották, bár szerdán nyugodtabb volt a piac.

A Markit adatai szerint a magyar szuverén CDS-kontraktusok 167 bázispont környékén mozogtak a szerdai londoni kereskedésben a 169 bázispontos előző napi záró után. A jelenlegi magyar CDS-árazás negyedéves csúcs.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza szerdán Londonban ismertetett tanulmányában súlyos árfolyamkockázatokkal és gazdasági veszteségekkel számoló forgatókönyveket vázolt fel Brexit esetére.

A ház közgazdászainak modellszámításai szerint ha a brit választók többsége a jövő csütörtöki népszavazáson arra szavaz, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, a piaci bizalmi válság miatt a font azonnal 14-15 százalékkal zuhanna a dollárhoz képest.

Hosszabb távon a halasztott beruházási és fogyasztási döntések, valamint a meggyengülő kereskedelmi kapcsolatok okoznának hatalmas gazdasági károkat. Az EIU 31 oldalas tanulmánya szerint Brexit esetén a brit hazai össztermék (GDP) 2020-ban 6 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság a cég alapeseti előrejelzése szerint az EU tagjaként abban az évben elérhetne.

Az EIU számításai szerint a reálértéken számolt 6 százalékos GDP-veszteség 106 milliárd font (több mint 40 ezer milliárd forint) nominális gazdasági veszteséget jelentene.

A ház szerint mindemellett London globális pénzügyi központként betöltött szerepe is veszélybe kerülhetne, mivel a Cityben megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek szinte biztosan elveszítenék az EU más gazdaságaira is kiterjedő szolgáltatásnyújtási engedélyüket.

Londonnak – a világ másik globális pénzügyi szolgáltatási erőközpontjával, New Yorkkal ellentétben – nincs nagyon jelentős hazai piaci háttere. Bár a brit pénzügyi szolgáltatási piac nagyon fejlett, kiterjedésének azonban határt szab a brit gazdaság mérete. Az éves brit hazai össztermék 1900 milliárd font – 2700 milliárd dollár -, a globális GDP-érték 3,9 százaléka, Nagy-Britannia 64 milliós lakossága a világnépesség alig 0,9 százaléka – hangsúlyozzák az EIU londoni elemzői.

Éppen ezért London pénzügyi központjának szolgáltatásnyújtási tevékenysége túlnyomórészt nemzetközi piacokra irányul, ám nagyon valószínűtlen, hogy Brexit esetén a kontinentális EU-gazdaságok továbbra is akadálytalan hozzáférést engednének pénzügyi szolgáltatási piacaikhoz a londoni pénzügyi központban működő cégeknek – vélekednek az EIU elemzői.

A ház szerint az EU-ban maradó országok egyrészt inkább arra törekednének, hogy “megbüntessék” Nagy-Britanniát a kilépésért, másrészt arra, hogy saját pénzügyi szolgáltatási központjaikba – mindenekelőtt Frankfurtba és Párizsba – csábítsák át Londonból a magasan képzett pénzügyi szakértőket.

Az EIU elemzői szerint ennek nagyon valószínű következménye a brit pénzügyi és az ehhez kapcsolódó egyéb szolgáltatások exportjának jelentős visszaesése lenne.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még az idei G7 is a Brexitről szól

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban ezt egyoldalúan októberig meghosszabbította. A határvitaként emlegetett ügy meglehetősen komoly súlyú napirendi ponttá vált a G7 délnyugat-angliai csúcstalálkozójának második munkanapján.

Read More »