Ezrek tüntettek Athénban a megszorítások ellen

  • Ezrek tiltakoztak Athén belvárosában az újabb megszorítások ellen, miközben a görög parlament gazdaságélénkítő intézkedésekről vitázott.
  • A Szintagma téren összegyűlt mintegy ötezer tiltakozó a többi között “Menjetek haza!” és “Szégyen rátok!” feliratú táblákkal tüntetett.
  • “A hazugságok ellen tiltakozunk, melyekkel a miniszterelnök tömte a görögök fejét” – mondta az egyik tüntető.
  • A tüntetés rövid volt és békés.

Több ezren tiltakoztak szerdán Athén belvárosában az újabb megszorítások ellen, miközben a görög parlament gazdaságélénkítő intézkedésekről vitázott.

A Szintagma téren összegyűlt mintegy ötezer tiltakozó a többi között “Menjetek haza!” és “Szégyen rátok!” feliratú táblákkal tüntetett.

“A hazugságok ellen tiltakozunk, melyekkel a miniszterelnök tömte a görögök fejét” – mondta az egyik tüntető, akinél “Mondjon le!” feliratú tábla volt. Szerinte a kormánykoalíció elpusztította Görögországot. A tüntetés rövid volt és békés.

A görög parlament májusban és júniusban már több takarékossági intézkedést jóváhagyott. A kormány abban bízik, hogy a jövő héten hozzájuthat az Athén számára elkülönített uniós mentőcsomag újabb, 7,5 milliárd eurós részletéhez. A szerdán megvitatott javaslat több mint tíz éven át stabil, nem emelkedő adóval kecsegteti a nagyberuházókat a növekedés beindításának reményében.

Egy friss felmérés szerint a hatodik éve újabb és újabb takarékossági intézkedésekre kényszerülő Görögország lakosságának jelentős része úgy véli: a kormány nem képes saját erejéből kivezetni az országot minden idők legsúlyosabb adósságválságából.

A tüntetők hangszórókon Alekszisz Ciprasz miniszterelnök korábbi beszédeit játszották le, melyekben még a nyugdíjak megvédését és a népszerűtlen ingatlanadó eltörlését ígérte.

Görögországban tavaly januárban, előrehozott választásokat követően lépett hivatalba a megszorításokat elutasító, radikális baloldali többségű kormánykoalíció, ám az ország a nyárra csődbe ment, és csak egy hajszál választotta el attól, hogy kilépjen az eurózónából. A hitelezők és az athéni kormány sok-sok pénzügyminiszteri tanácskozás és egy maratoni brüsszeli csúcstalálkozó során egyezett meg egymással a mentőprogram folytatásáról.

Közben a görög jegybank benyújtotta a parlamentnek éves jelentését, melyben az államadósság azonnali átstrukturálását, mélyreható reformokat és a jelenleginél alacsonyabb elsődlegestöbblet-cél meghatározását szorgalmazza.

Jannisz Szturnarasz korábbi pénzügyminiszter, jelenlegi jegybankelnök azt mondta: az államadósság olyan átalakítására lenne szükség, melynek révén a hitelezők veszteségeket kénytelenek ugyan leírni, de mindkét fél nyer.

A hitelezők azt ígérték, hogy a tavaly nyáron létrejött megállapodás alapján felállított reformprogram első részének teljesítése után lehet majd arról tárgyalni, hogy hogyan lehet átstrukturálni Görögország államadósságát, amit a Ciprasz-kormány hivatalba lépése óta követel.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »