Belga javaslat a tagországok jogállamisági átvilágítására

Belgium külügyminisztere az általános ügyek tanácsának keddi ülésén kezdeményezni fogja az alapvető jogok helyzetének rendszeres időközönként történő áttekintését az EU összes tagállamában. Ezt Didier Reynders, a belga diplomácia vezetője jelentette be a külügyi tanács ülése után tartott sajtóértekezletén.

Az általános ügyek tanácsa a jövőben rendszeresen tekintse át az alapvető jogok helyzetét az EU 28 tagállamában, és szükség esetén fogalmazzon meg ajánlásokat a beazonosított problémák korrigálására. Ezt a javaslatot kívánja előterjeszteni az EU-ügyekkel foglalkozó miniszterek (és államtitkárok) keddi ülésén – jelentette be hétfőn a belga külügyminiszter.

Didier Reynders a BruxInfo kérdésére válaszolva elmondta, hogy Belgiumnak a procedúrát és a részleteket illetően nincs konkrét kidolgozott terve, és nyitott minden megoldás előtt.

A belga diplomácia vezetője – aki kedden terjeszti elő javaslatát az általános ügyek tanácsában – az uniós költségvetési szabályok betartását nyomon követő mechanizmushoz hasonlót preferálna az alapvető jogok és a jogállamiság terén is. „Meg kell mutatnunk, hogy ugyanakkora súlyt helyezünk az alapvető jogok érvényesülésére, mint a tagállamok költségvetési helyzetére” – tette hozzá a belga liberális politikus.

Reynders szerint a Bizottság által az egyes tagállamokról készített értékelő jelentés képezné a tanácsi vita alapját, amit konkrét aggályok beazonosítása esetén ajánlások is kísérhetnének. A Tanács miniszteri szinten áttekintené és megvitatná az egyes tagállamokban a helyzetet, hasonlóan ahhoz, ahogy az országok költségvetési teljesítményét is időről-időre górcső alá veszik.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ezzel a módszerrel elkerülhetővé válna az, hogy ujjal mutogassanak egyes tagállamokra, míg másokra egyáltalán nem. Didier Reynders kedden elsőként Frans Timmermansnak, a jogállamiságért felelős első bizottsági alelnöknek vezeti fel javaslatát, mielőtt az általános ügyek tanácsában is bemutatná. Pozitív fogadtatás esetén reményei szerint akár már a következő, márciusi tanácsülésen elindulhatna a nyomonkövetési folyamat.

A belga diplomácia irányítója azt is fontosnak nevezte, hogy az EU tagjaitól is megkövetelje azt az Unió, amit például a tagjelöltekkel vagy más harmadik országokkal szemben elvár.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy az Európai Parlamentben a liberális frakció (ALDE) 2015 januárjában a belga kezdeményezéshez nagyon hasonló demokratikus paktum létrehozására tett javaslatot.

A liberálisok javaslata szerint a demokratikus kormányzási paktumnak ugyanazzá kell válnia a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok területén, mint ami a stabilitási és növekedési paktum az eurózóna számára.

Az ALDE-csoport elképzelései szerint a demokratikus kormányzási paktum az európai szemeszterhez hasonlóan éves ciklus formájában működne. A tagállamokban és EU-szinten a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok helyzetének nyomon követését a bécsi székhelyű Alapvető Jogok Ügynökségére (FRA) bíznák, amely minden évben jelentést tenne közzé az elvek érvényesüléséről az EU valamennyi tagállamában.

A belga javaslat azonban inkább a Bizottságra bízná az értékelést, bár az nem egészen világos, hogy miként viszonyulna a jogállamisági kerethez, amelyet a közelmúltban első alkalommal élesített be a testület a lengyel kormánnyal szemben.

Franz Timmermans egyébként egy évvel ezelőtt elhárította a liberális frakció kezdeményezését.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek