Hamarosan új miniszterelnöke lesz Spanyolországnak

  • A spanyol parlament március 2-án kezdi a miniszterelnök-választási folyamatot.
  • A törvényhozás elnöke ezzel teljesítette Pedro Sánchez, a szocialista párt (PSOE) miniszterelnök-jelöltjének kérését.
  • A már megkezdett tárgyalások ellenére a szocialista jelöltnek egyelőre nincs meg a megválasztásához szükséges támogatottsága a törvényhozásban.

A spanyol parlament március 2-án kezdi a miniszterelnök-választási folyamatot – jelentette be Patxi López, a képviselőház elnöke hétfőn Madridban.

A törvényhozás elnöke ezzel teljesítette Pedro Sánchez, a szocialista párt (PSOE) miniszterelnök-jelöltjének kérését, akit február 2-án kért fel kormányalakításra VI. Fülöp spanyol király, hogy kapjon egy hónapot a parlament pártjaival való egyeztetésre.

A már megkezdett tárgyalások ellenére a szocialista jelöltnek egyelőre nincs meg a megválasztásához szükséges támogatottsága a törvényhozásban, pártjának 90 mandátuma van a 350 fős parlamentben.

Ahhoz, hogy március 2-án miniszterelnök lehessen, az abszolút többség – 176 képviselő – támogató szavazatát kell elnyernie. Ha ez nem sikerül, két nap múlva a megismételt voksoláson már elegendő a szavazásban részt vevő képviselők egyszerű többségének támogatása.

A parlamentnek március 2-tól számítva két hónapon belül meg kell választania az új kormányfőt, ellenkező esetben új parlamenti választásokat kell tartani.

A politikai elemzők szerint egyáltalán nem kizárható ez a lehetőség, ha a pártok mindegyike tartja magát jelenlegi álláspontjához.

A radikális változásokat követelő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) 69 képviselőjének támogatásáért cserébe a miniszterelnök-helyettesi és hat miniszteri posztot kér, ragaszkodik ahhoz, hogy Katalónia népszavazást tarthasson a függetlenségi szándékáról, egyúttal kizárja az együttműködést a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttal.

A Ciudadanos 40 képviselője csak akkor támogatná a PSOE-t, ha az új kormánynak nem lesz tagja a Podemos.

A konzervatív Néppárt (PP) 123 képviselőjének támogatására a szocialisták nem számíthatnak.

Ezek alapján Pedro Sánchez csak akkor tud kormányt alakítani, ha a parlament két katalán nacionalista pártja, amely Katalóniát elszakítaná Spanyolországtól, támogatja vagy legalábbis tartózkodásával segíti a megfelelő szavazatarány elérését. Ennek lehetőségét azonban a szocialisták utasítják el.

A december 20-i parlamenti választásokat a Néppárt nyerte meg, de Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök nem fogadta el a király felkérését a kormányalakításra. Arra hivatkozott, hogy hiányzik a megválasztásához szükséges parlamenti támogatás.

Elképzelése szerint vezetésével a PP, PSOE és a Ciudadanos alkotta nagykoalíció szolgálná legjobban a dél-európai ország érdekeit, de a többi párt ebben nem partner. A politikus ennek ellenére továbbra is fenntartja javaslatát, arra az esetre ha a szocialistáknak nem sikerül kormányt alakítaniuk.

Kitekintő / MTI

Friss hírek