ENSZ-misszió felügyeli majd a kolumbiai békefolyamatot

  • Január végén a FARC gerillái és a Santos-kormány közös megegyezést követően, az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult azzal a kéréssel, hogy a világszervezet felügyelje a tűzszünet további alakulását.
  • Ezt követően az ENSZ BT  egyhangúlag döntött egy politikia misszió felállításáról, aminek feladata a két fél közötti erőszak tényleges megszűnésének az ellenőrzése az elkövetkező tizenkét hónapban.
  • A Havannában rendezett béketárgyalások mintegy három éve folynak azért, hogy pontot tegyenek az ötvenegy éves polgárháború végére.
  • Az ENSZ Közgyűlés tavaly szeptemberi általános vitáján Santos elnök kijelentette, hogy Kolumbia a béke felé vezető úton halad, és azt is elárulta, hogy a végső tűzszüneti megállapodást várhatóan idén márciusban fogják aláírni.


Az ENSZ missziója fegyvertelen, nemzetközi megfigyelőkből áll majd össze egy új, háromoldalú mechanizmus részeként, ami a korábbi kétoldalú folyamatot hivatott kiszélesíteni a kolumbiai kormány és a gerillák között.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára örömmel fogadta a felek kérését a békefolyamat felügyelete kapcsán, illetve az ENSZ BT egyhangú határozatát is, ami szerinte a Tanács tagjainak a kolumbiai konfliktus békés megoldása iránti elkötelezettségét tükrözi. Emellett azt az indítványt is támogatta, hogy a CELAC (Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége) tagjai delegálják a megfigyelőket a misszióba.

Az ENSZ BT határozata azzal a feladattal ruházta fel a főtitkárt, hogy tegye meg a szükséges előkészületeket, és nyújtsa be javaslatait a politikai testület méretét, gyakorlatban való működését és pontos megbizatását illetően.

A brit ENSZ-nagykövet, Matthew Rycroft is értékelte a helyzetet: „Nem túl gyakori, hogy egy ország önszántából az ENSZ BT-re bízza magát, de ez pontosan az a szerep, amit az ENSZ-nek be kell töltenie. Remélem, ez a béketárgyalások végső szakaszának kezdetét jelenti!” Ezzel együtt Samantha Power amerikai nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig számos kérdés vár megoldásra, mint például a taposóaknák eltávolítása és a gerillák  társadalmi reintegrációja.

Deák Alexandra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »