ENSZ-misszió felügyeli majd a kolumbiai békefolyamatot

  • Január végén a FARC gerillái és a Santos-kormány közös megegyezést követően, az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult azzal a kéréssel, hogy a világszervezet felügyelje a tűzszünet további alakulását.
  • Ezt követően az ENSZ BT  egyhangúlag döntött egy politikia misszió felállításáról, aminek feladata a két fél közötti erőszak tényleges megszűnésének az ellenőrzése az elkövetkező tizenkét hónapban.
  • A Havannában rendezett béketárgyalások mintegy három éve folynak azért, hogy pontot tegyenek az ötvenegy éves polgárháború végére.
  • Az ENSZ Közgyűlés tavaly szeptemberi általános vitáján Santos elnök kijelentette, hogy Kolumbia a béke felé vezető úton halad, és azt is elárulta, hogy a végső tűzszüneti megállapodást várhatóan idén márciusban fogják aláírni.


Az ENSZ missziója fegyvertelen, nemzetközi megfigyelőkből áll majd össze egy új, háromoldalú mechanizmus részeként, ami a korábbi kétoldalú folyamatot hivatott kiszélesíteni a kolumbiai kormány és a gerillák között.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára örömmel fogadta a felek kérését a békefolyamat felügyelete kapcsán, illetve az ENSZ BT egyhangú határozatát is, ami szerinte a Tanács tagjainak a kolumbiai konfliktus békés megoldása iránti elkötelezettségét tükrözi. Emellett azt az indítványt is támogatta, hogy a CELAC (Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége) tagjai delegálják a megfigyelőket a misszióba.

Az ENSZ BT határozata azzal a feladattal ruházta fel a főtitkárt, hogy tegye meg a szükséges előkészületeket, és nyújtsa be javaslatait a politikai testület méretét, gyakorlatban való működését és pontos megbizatását illetően.

A brit ENSZ-nagykövet, Matthew Rycroft is értékelte a helyzetet: „Nem túl gyakori, hogy egy ország önszántából az ENSZ BT-re bízza magát, de ez pontosan az a szerep, amit az ENSZ-nek be kell töltenie. Remélem, ez a béketárgyalások végső szakaszának kezdetét jelenti!” Ezzel együtt Samantha Power amerikai nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig számos kérdés vár megoldásra, mint például a taposóaknák eltávolítása és a gerillák  társadalmi reintegrációja.

Deák Alexandra

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »