Német nagyvállalati vezetők egyetértenek a határellenőrzések szigorításával

Ha az idén újabb egymillió bevándorlót fogad be Németország, az már közvetlen veszélyt jelent majd a politikai stabilitásra és a társadalmi békére nézve – jelentette ki Tom Enders, az Airbus Group vezérigazgatója a Welt am Sonntag lapnak adott interjúban, hangsúlyozva, ügyelni kell arra, hogy a szociális környezet változásai ne kezdjék ki a lakosság béketűrését.

„Nem sok időnk maradt rá, hogy megoldást találjunk” – figyelmeztetett. A repülőgépgyártó konszern vezérigazgatója megértésének adott hangot az interjúban a határellenőrzések szigorításával kapcsolatban.

„Természetesen minden európai vállalat a nyitott határokat preferálná, egy bizonyos szintű ellenőrzéstől azonban nem lehet eltekinteni” – mondta, hangsúlyozva, hogy a határokon kialakult helyzetet az emberek az ellenőrzés feletti uralom elvesztéseként fogják fel, „ez pedig nagyon veszélyes a közhangulatra nézve”.

Joe Kaeser, a Siemens igazgatótanácsának elnöke is a határellenőrzések szigorítása mellett szólalt fel. „Nagyobb ellenőrzést kell gyakorolnunk a kialakult helyzet felett” – mondta, hozzátéve, hogy ennek felelősségét „helyes is és szükséges is felvállalni”.

A Deutsche Bank elnöke, Jürgen Fitschen viszont az Európai Unió külső határainak megerősítésében látja a megoldást. „Túl keveset tettünk eddig ennek érdekében, nem támogattuk például eléggé Görögország hatalmas erőfeszítéseit” – mondta.

MTI

Friss hírek