Új tervvel akarja visszaszerezni a Krímet Ukrajna

  • Petro Porosenko új tervet és új állami szervet hozna létre a félsziget visszafoglalásának érdekében.
  • Porosenko elképzelései szerint Ukrajna és a Krími Autonóm Köztársaság létrehoznak egy testületet, melynek feladata a félsziget visszaszerzése és integrálása.
  • Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi is lesz a feladata majd ezeknek a szolgálatoknak.
  • Porosenko a „Genf plusznak” elnevezett tervét megfelelőnek tartja az elcsatolt terület visszafoglalására.

Ukrajna elnöke, Petro Porosenko múlt héten tartott sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy 2016 folyamán új stratégiát dolgoz ki a Krím-félsziget visszaszerzésére. Az elnök indítványozta az új testület létrehozását, és a tárgyalások új formában való folytatását. Oroszország a Krímmel kapcsolatban semmilyen megbeszélést nem óhajt folytatni. A Korrespondent.net sorra vette az ukrán vezető elképzeléseit a megszállt terület visszaszerzésével kapcsolatban.

A „visszaszerző” testület

Az elnök elképzelései szerint Ukrajna és a Krími Autonóm Köztársaság létrehoznak egy testületet, melynek feladata a félsziget visszaszerzése és integrálása. Az idevonatkozó rendeletet január 20-án írta alá Petro Porosenko. A rendelet utasítást ad egy megújított érdekvédelmi rendszer kiépítésére, mely magában foglalja, többek között, azon állampolgárokkal foglalkozó szolgálat létrehozását, akik áttelepültek a megszállt területről, egy nemzetközi kapcsolatokkal foglakozó szolgálat és egy a Krími Autonóm Köztársaság integrációval és visszaszerzésével foglalkozó szolgálat létrehozását. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi is lesz a feladata majd ezeknek a szolgálatoknak.

Porosenko képviseletet hoz létre azon állampolgárok számára, akik az elcsatolt területen élnek vagy az anyaországba költöztek átmenetileg, annak érdekében, hogy megvédje alkotmányos és szabadság jogaikat. A testületnek ki kell dolgozni egy stratégiai tervet arra vonatkozóan, hogy az ideiglenesen megszállt terület újra Ukrajna része legyen. Az elnök utasításának megfelelően a létrehozott testület székhelye Herszonban lesz.

Új tárgyalások

Porosenko a „Genf plusznak” elnevezett tervét megfelelőnek tartja az elcsatolt terület visszafoglalására. „A Krím-félsziget visszaszerzésért folytatott harc továbbra is a fontos napirendi pontok között szerepel. Nemzetközileg elfogadott eljárást ajánlunk a kérdés rendezésében.” – nyilatkozta az államfő sajtótájékoztatóján.

„Véleményem szerint, a kezdeti lépések megtételéhez megfelelő a „Genf plusz” terv, amelyhez az Európai Uniós partnerek, az USA és lehetőség szerint a Budapesti Memorandumot aláíró országok is csatlakoznak.” – mondta az elnök.

Ukrajna pénzügyminisztere, Natalia Jareszko a Davosban tartott Világgazdasági Fórumon elmondta, hogy Kijev szeretne létrehozni egy olyan diplomáciai egyezményt, mint a Genfi egyezmény, melyet Oroszország, Ukrajna, az Európai Unió és az USA is aláírt. „Bízunk benne, hogy létre tudunk hozni valami jobbat, mint a Genfi egyezmény, melynek segítségével megkezdhetjük a tárgyalásokat a Krím Ukrajnához való visszacsatolásáról” – mondta el Jareszko.

Több országra van szükség

A Genfben tartott tárgyalásokon Ukrajna, Oroszország, az EU és az Egyesült Államok vettek részt. A „Genf plusz” egyezmény megvalósításánál a tárgyaló felekhez csatlakozhatna az Egyesült Királyság is, mint Budapesti Memorandumot aláíró ország. Szót kell ejtenünk a „plusz” utótagról Porosenko tervének nevében, mely a politológus Alexandra Palija szerint azt jelenti, hogy olyan országok is kaphatnak tárgyalópartner státuszt, akik nem írták alá a memorandumot. „Így olyan országok is lehetnének tagok, mint Franciaország és Kína” – mondja a szakértő. Azonban Andrea Buzarova politológus szerint, Kijev nem számíthat Kína támogatására, és inkább egy európai semleges országot kellene választania, mint például Lengyelország.Oroszország válasza

Oroszország elnökének sajtótitkára, Dmitrij Peszkov, reagálva Kijev tervére a krími probléma ügyében elmondta, a félszigettel kapcsolatban nincs semmilyen kérdés. „A krími kérdés, mint olyan nem létezik, illetve, lehetetlen megvitatni krími kérdésként.” – nyilatkozta Peszkov, hogy válaszoljon azon újságírói kérdésére, melyet a „Genf plusz” terv létrejöttéről és a Krím visszafoglalásáról tettek fel neki.

Dzsemilev letartóztatása

A félsziget bírósága távollétében letartóztatta a Medzslisz volt vezetőjét, a krími tatár Musztafa Dzsemilevet, aki Ukrajna elnöke által volt meghatalmazott krími tatár népképviselő.„A nyomozó és az ügyész, eljárásukat indokolván elmondták, hogy az érintett Musztafa Dzsemilev három pontban sértette meg a Büntetőtörvénykönyvet, elrejtőzött a nyomozás és a bíróság elől, nyomást gyakorolt a tanúkra, bizonyítékokat semmisített meg, rendelkezik más állampolgársággal is, nincs bejelentett lakcíme a Krím területén.” – mondta el Dzsemil Temisev ügyvéd. Jelenleg Musztafa Dzsemilev Oroszország körözési listáján szerepel.

Ukrajna Külügyminisztériuma Musztafa Dzsemilev krími tatár letartóztatását, a Krímen folyó represszióként értékeli.

Kárpátinfo.net

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »