A lengyelek készek szóba állni az oroszokkal

  • A lengyel külügyminisztérium kész párbeszédet folytatni orosz partnerével – hangsúlyozta pénteki moszkvai tárgyalásain Marek Ziólkowski lengyel külügyminiszter-helyettes.
  • Marek Ziólkowski és orosz kollégája, Vlagyimir Tyitov  megvitatta a kétoldalú kapcsolatok helyzetét – olvasható a tárgyalásokról kiadott lengyel külügyi közleményben.
  • Különös figyelmet szenteltek a szmolenszki légikatasztrófa ügyének.
  • A lengyel külügyminiszter-helyettes megismételte azt a lengyel követelést, hogy Oroszország adja vissza a Tu-154 M típusú repülőgép roncsait Lengyelországnak.

A lengyel külügyminisztérium kész párbeszédet folytatni orosz partnerével – hangsúlyozta pénteki moszkvai tárgyalásain Marek Ziólkowski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Marek Ziólkowski és orosz kollégája, Vlagyimir Tyitov  megvitatta a kétoldalú kapcsolatok helyzetét – olvasható a tárgyalásokról kiadott lengyel külügyi közleményben. Különös figyelmet szenteltek a szmolenszki légikatasztrófa ügyének.

A Lech Kaczynski akkori lengyel elnököt és magas rangú tisztségviselőkből álló kíséretét szállító lengyel kormánygép 2010. április 10-én zuhant le leszállás közben a Szmolenszk melletti katonai repülőtér közelében, a katasztrófát a repülőgép 96 utasa közül senki sem élte túl.

A lengyel külügyminiszter-helyettes megismételte azt a lengyel követelést, hogy Oroszország adja vissza a Tu-154 M típusú repülőgép roncsait Lengyelországnak. Hangsúlyozta, hogy Varsó számít Moszkva megértésére és konstruktív hozzáállására ebben a lengyelek számára kulcsfontosságú és érzékeny kérdésben. Az orosz fél véleménye szerint erre csak a vizsgálat befejeződése után lesz lehetőség – olvasható a közleményben.

A konzultáción megvitatták a lengyelországi orosz és szovjet emlékhelyekkel kapcsolatos helyzetet is. Megállapították, hogy az 1944-es kétoldalú megállapodással összhangban ezeket az ügyeket haladéktalanul megvitatják a közös munkacsoportok. A felek megerősítették készségüket a lengyel-orosz társadalmi párbeszédplatformok munkájának és a regionális és gazdasági együttműködéssel foglalkozó állami intézmények tevékenységének felélénkítésére.

Érintették a diplomáciai ingatlanok kérdését is. Ezzel kapcsolatban az orosz fél kész tárgyalni egy „útiterv” elfogadásáról, majd pedig egy jövőbeni kormányközi megállapodás megkötéséről.

A nemzetközi politikai és biztonsági kérdések között megvitatták az ukrajnai konfliktus megoldásának lehetőségeit, ezen belül a minszki megállapodások megvalósításának helyzetét. Ziólkowski ismertette a NATO varsói csúcstalálkozójának kereteit.

„A megbeszélések tárgyszerűek voltak. Erőteljesen hangsúlyoztam készségünket párbeszéd folytatására az orosz féllel” – mondta a lengyel külügyminiszter-helyettes a közlemény szerint.

Ziólkowski arról biztosította Tyitovot, hogy Lengyelország síkraszáll az Oroszországgal fennálló kommunikációs csatornák felélénkítése, valamint a gazdasági, régióközi, kulturális és társadalmi együttműködés folytatása mellett.

A lengyel külügyminiszter-helyettes lengyelországi látogatásra hívta meg orosz kollégáját 2016 második felében.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »