Az Altus nem ellenőriz, hanem tanulmányt ír

Nem hajt végre auditálási és ellenőrzési feladatokat az Európai Bizottság megbízásából a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altus – közölte a BruxInfo érdeklődésére hétfőn a regionális politikai szóvivő. A cég egy 11 tagú konzorcium vezetőjeként a megreformált kohéziós politika végrehajtásának első két éves tapasztalatairól szóló tanulmány elkészítésére nyert el megbízást.

Nem hajt végre auditálási és ellenőrzési feladatokat az Európai Bizottság megbízásából a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altus – közölte a BruxInfo érdeklődésére hétfőn a regionális politikai szóvivő.

Jakub Abramowicz hozzátette, hogy az Altus egy nemzetközi konzorcium vezetőjeként egy olyan tanulmány elkészítéséről írt alá szerződést még 2014 márciusában Brüsszellel, amelynek célja, hogy áttekintést adjon a 2014 és 2020 közötti kohéziós politika új rendelkezéseinek mind a 28 tagállamban történő végrehajtásáról.

A szerződés 2014. október 10-vel indult és 2016 január végén a tanulmány prezentálásával jár le az időtartama. A jelentés az európai regionális fejlesztési alapból és a kohéziós alapból finanszírozott programok végrehajtását követi majd figyelemmel a 28 tagállamban és kísérel meg a Bizottságnak egy képet adni arról, hogyan működnek az új szabályok a gyakorlatban. „Nem foglalja magába a regionális politika irányítási és ellenőrzési struktúráinak a górcső alá vételét” – szögezte le a szóvivő.

Adamowicz arra is kitért, hogy az Altus és az általa vezetett –értesülésünk szerint 11 tagú – konzorcium tagjai egy nyilvános tenderkiírásra nyújtottak be pályázatot, amit a Bizottság végül kiválasztott. „Az Altus-féle konzorcium nyújtotta be az európai és a magyar adófizetők számára legelőnyösebb ajánlatot, ezért kapta meg a szerződést” – jelentette ki a Bizottság szóvivője.

Nevük mellőzését kérő források szerint ez azt jelenti, hogy az adott ár és szakmai tartalom mellett ez volt a legkedvezőbb ajánlat.

Bizottsági források felhívják a figyelmet arra, hogy a 2014 utáni kohéziós politika számos újítást vezetett be. Ezek közé tartozik az ex ante feltételrendszer, az eredményszemlélet és a makrogazdasági kondicionalitás. A Gyurcsány tulajdonában lévő cégnek és a konzorcium más tagjainak – akiket a Bizottság választott ki – arról kell tanulmány írniuk, hogy milyen nehézségekbe ütközik ezeknek az elveknek az alkalmazása a tagállamokban és a régiókban.

„Semmilyen szabály nem tiltja az együttműködést egy céggel, ami egy korábbi miniszterelnök vagy más politikai vezető érdekeltségébe tartozik” – jelentette ki egy nevének mellőzését kérő forrás a BruxInfónak az esetleges összeférhetetlenségre vonatkozó kérdésére.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »