Veszélyben a török-holland bilaterális kapcsolatok?

Ankara szerint a holland kormány agresszív és rasszista bánásmódot tanúsít a Hollandiában élő törökökkel szemben, melynek céltábláját épp azok a fiatalok jelentik, akik integrációja elengedhetetlen lenne a társadalmi tolerancia megteremtése szempontjából. Mark Rutte miniszterelnök a vádak ellenére világosan kijelentette: a kisebbségpolitika tagállami kompetencia, így Hollandia nem érdekelt Törökország javaslataiban.

A török sajtót bejárta a külügyminisztérium Hollandiának címzett levele, melyben Ankara azzal vádolja a Mark Rutte vezette kormányt, hogy az olyan intézkedéseket foganatosít, melyek ellehetetlenítik a Hollandiában élő törökök társadalmi integrációját. A török külügyminisztérium fellépését egy holland jelentés váltotta ki, mely egészen rossz képet fest a mintegy négyszázezres török kisebbség érdekérvényesítési lehetőségeiről.

A török vádaknak ugyancsak sarkalatos pontja a fiatalok helyzete, hiszen a holland jelentés alapján a szóban forgó tizenévesek mintegy nyolcvan százaléka támogatja a dzsihadista mozgalmakat. Ankara szerint mindezt a holland kormány agresszív és rasszista kisebbségpolitikája váltja ki, mely azonnali reformokra szorul. A dolog pikantériája, hogy bár a nyilvánosságra hozott levél egészen kemény kritikát fogalmaz meg Amszterdammal szemben, a török fél alig pár órán belül finomított álláspontján.

A legújabb külügyminisztériumi nyilatkozat szerint Törökország sosem szeretett volna a holland belügyekbe beavatkozni,és ezáltal az ország szuverenitását sérteni, ugyanakkor a hollandiai törökökről festett kép több mint aggasztó. Ankara ugyancsak tisztázta, hogy nem célja a holland végrehajtó hatalommal szemben kritikát megfogalmazni, azonban a határon túl élő törökök helyzetének javítása mindenkor prioritást élvez.

A török álláspont tehát meglehetősen zavaros, és ezzel a holland külpolitika sem tud mit kezdeni. Bert Koenders holland külügyminiszter szerint ahelyett, hogy Törökország beleszólna a holland kisebbségpolitikába, inkább nyitott párbeszédre lenne szükség, ami a jelen helyzetben egészen nehéz feladat.

A holland kormányfő, Mark Rutte sem hagyta szó nélkül a két állam közötti konfliktust, a miniszterelnök tőle szokatlan módon kemény kritikát fogalmazott meg Törökországgal szemben: „Állítólag nem volt cél a holland kormánnyal szemben kritikát megfogalmazni, szóval semmi szükség  bocsánatkérésére. Ennek ellenére a nemzeti hatáskörök világosak, így egyáltalán nem vagyunk érdekeltek Törökország javaslataiban”.

Tamara Judi

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »