Latin-Amerika: a klímaváltozás drasztikus hatásai

A Világbank által nyilvánosságra hozott tanulmány szerint Latin-Amerika a klímaváltozás negatív hatásainak szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb térség.

Az tanulmány előrejelzései szerint a klímaváltozás következtében a jövőben rosszabbra fordul a járványok helyzete a térségben, valamint a természeti katasztrófák is egyre gyakoribbá fognak válni. Latin-Amerikának azzal a veszéllyel kell szembenéznie, hogy néhány értékes természeti szépsége el fog tűnni, többek között az Andok gleccserei, a karibi partvidék és az Amazonas trópusi esőerdői is.

Ami a természeti erőforrásokat illeti, az élelmiszertermelés helyzete is jelentősen romlani fog, mivel a Karib-térség halállományának több mint 50 százaléka ki fog halni az óceánok savasodásának következményeként. A térségben élő emberek egészsége is veszélynek lesz kitéve, ugyanis a globális felmelegedés miatt bekövetkező körülbelül 4 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedés hatására a trópusi náthaláz – egy szúnyogok által terjesztett vírus, amely főleg a mediterrán, illetve trópusi országokban van jelen – előfordulása 40 százalékkal fog növekedni például Mexikóban.

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős csökkentése nélkül az évszázad végén már tapasztalhatóak lesznek a klímaváltozás ezen drasztikus következményei.

Gumhert Dóra

Friss hírek