Vlagyimir Putyin gratulált a jövendő elnöknek

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált Klaus Iohannisnak Románia elnökévé való megválasztása alkalmából – írta vasárnap az Evenimentul Zilei című román lap.

Az üzenet szövegét Oroszország bukaresti nagykövetsége tette közzé a diplomáciai képviselet Facebook-oldalán.

“Szeretném megerősíteni érdekeltségünket a konstruktív román-orosz kapcsolatok fejlesztésében, a kölcsönös előnyökkel járó kétoldalú együttműködésben különböző területeken. Jó egészséget, jólétet és sikereket kívánok állami szolgálatához” – olvasható Putyin Iohannishoz címzett üzenetében.

A jobboldali lap felidézte, hogy néhány nappal a román elnökválasztás után az orosz külügyminisztérium is reagált Iohannis megválasztására. “Oroszország reméli, hogy Románia új elnökének tisztségbe lépésével fejlődésnek indulnak a kétoldalú kapcsolatok, és véget ér az a szünet, amelyet a Moszkvát ért bírálatok okoztak” – fogalmazott Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő, Traian Basescu távozó román elnökre utalva, aki az ukrán válság idején Oroszországot tette felelőssé a Fekete-tenger körüli konfliktusokért.

Iohannis választási kampányában és megválasztása után is jelezte: semmilyen változás nem lesz Románia külpolitikájában, amelyben az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerséget, az ország NATO és EU-tagságát tekintik meghatározónak.

A megválasztott román elnök első külföldi útja pénteken Chisinauba vezetett, ahol kifejezte reményét, hogy a Moldovai Köztársaság is folytatja “európai útját” a vasárnapi parlamenti választás után. Iohannis a Nyugat-barát Vlad Filat volt moldovai kormányfőnek, a Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) elnökének meghívására utazott Moldovába, amelynek nagy része a két világháború között Romániához tartozott.

Vasárnap Moldovában parlamenti választást tartanak, amelynek az a tétje, hogy a Nyugat-barát pártok vagy az Oroszországgal való együttműködést erősíteni akaró kommunisták nyernek.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek