Putyin szívesen szárnyai alá venné az INA-t

Magyar, majd horvát források is megerősítették, hogy a Moszkvában zajló Putyin-Orbán találkozón szóba kerülhetett a MOL horvátországi szerepvállalása. Az oroszok a fentiek szerint egyértelműen érdeklődnek az Ina részvényei iránt. Horvátországban ezzel együtt ritkán látják szívesen az orosz befektetőket, de így is lenne zágrábi nyertese, ha a MOL által birtokolt részvénycsomagok Moszkvába költöznének.

Horvát sajtóforrások is megerősítették a Magyarországon már napvilágot látott hírt, miszerint Orbán Viktorral Moszkvában tartott találkozója során Vlagyimir Putyin szemet vethetett a MOL horvátországi befektetéseire, azaz a magyar olajtársaságnak az Ina-ban birtokolt 49,1 százalékos részesedésére. A horvátországi média elsősorban magyarországi forrásokra hivatkozva számolt be a lehetséges tulajdonosváltásról, de Zágráb szerint az üzletkötés eshetőségét a moszkvai sajtó is megszellőztette.

Aki szívesen látná őket

A horvátokról ritkán mondható el, hogy szívesen látják hazájukban az orosz tőkét, ám ezzel együtt is biztosan lenne olyan vezető beosztásban ténykedő délszláv, aki örömmel fogadná a magyar befektetők távozását. A horvát állami vagyonkezelő első embere, Mladen Pejnović példának okáért már a zágrábi kabinet és a MOL vezérkara között megtartott harmadik tárgyalási fordulót megelőzve abbéli reményének adott hangot, hogy Horvátország közelebb áll egy új partner érkezéséhez, semmint a magyarokkal történő megegyezéshez.

Ezzel együtt tény, hogy Pejnović is egyenlő esélyt látott a fent vázolt két opció tekintetében, ám hosszú időre visszanyúló orosz kapcsolatait szem előtt tartva aligha kétséges, ő személy szerint örülne az orosz tőke érkezésének. Mladen Pejnović amellett ugyanis, hogy tagja a horvát kormány képviseletében a magyar olajtársasággal tárgyaló delegációnak, 1991-től – kisebb megszakításoktól eltekintve – egészen 2007-ig az orosz fővárosban vezetőként képviselt különböző telekommunikációs cégeket.

Taktikai húzás is lehet

Kétségtelen, hogy a sikeresnek aligha nevezhető második tárgyalási fordulót követően, még aznap, azaz 2013. november 8-án a MOL a Budapesti Értéktőzsde honlapján valóban megszellőztette a birtokában lévő Ina-részvények értékesítését. Ám ezzel együtt az sem elképzelhetetlen, hogy az Orbán Viktor moszkvai találkozójáról kiszivárgó, s Horvátországot érintő hírek csupán egy taktikai húzás részét képezik.

Az ugyanis nehezen valószínűsíthető, hogy a magyar olajtársaságban mindössze 24,6 százalékos részesedéssel bíró állam, illetve az azt képviselő Orbán Viktor a MOL vezérkara nélkül tárgyalt volna Moszkvában a társaság horvátországi részvényeinek értékesítéséről. Ugyanakkor az orosz fővárosból – budapesti közvetítéssel – Zágrábba érkező ilyen irányú híresztelések könnyedén félelmet kelthettek az Oroszországgal ritkán rokonszenvező horvát társadalomban, s erre talán a paksi bővítésről beszámoló Večernji list írása a legfőbb bizonyíték. Utóbbi ugyanis a következő címmel jelent meg a horvát napilapban: „Szerződés az ördöggel: Budapest Moszkva felé fordul.”

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »