Chile: bejelentették a leendő kormány névsorát

Megnevezte második kormányának tagjait Chile megválasztott elnöke, Michelle Bachelet – adta hírül a La Tercera. Huszonhárom miniszter lesz a kabinetben. Hárman már korábban is betöltöttek miniszteri tisztséget, de vannak új arcok is. 1973 óta először került kommunista miniszter a kormányba Claudia Pascual személyében. Az új kormány márciusban, Bachelet elnöki beiktatása után kezdi meg a munkáját.

Péntek délután jelentette be azoknak a nevét a tavaly decemberben elnökké választott Michelle Bachelet, akikkel a következő elnöki mandátuma során együtt fog dolgozni. A leendő államfő elmondta, hogy a vezetői képességeket, a szakmai hozzáértést és a kormányprogram iránti elkötelezettséget vette figyelembe a kinevezéseknél.

A huszonhárom miniszter között kilenc nő van. A nők helyzetének javításáért küzdő Bachelet előző kormányában fele-fele volt a nők és férfiak aránya. Az új kabinetben ez ugyan nem valósult meg, de kiemelten foglalkoznak majd a nemek közötti egyenlőség előmozdításával.

Claudia Pascual, a kommunista párt tagja lett a Nők Nemzeti Szolgálatát (Servicio Nacional de la Mujer, SERNAM) vezető miniszter. A demokratizálódás óta így Pascual az első olyan miniszter, aki a kommunista pártból jött. Legutóbb Salvador Allende kormányának volt kommunista tagja Chilében.

A Bachelet második ciklusának egyik legnagyobb feladatát jelentő adóreform végrehajtásáért Alberto Arenas lesz a felelős. Az új pénzügyminiszter korábban a költségvetés igazgatását látta el, illetve jelentős részt vállalt az esedékes reform előkészítésében, melyet minél előbb szeretne megvalósítani.

Az oktatásban szintén nagy változások várhatóak a következő években. A területért felelős tárcát Nicolás Eyzaguirre kapta, aki Ricardo Lagos kormányában a pénzügyminisztériumot vezette 2002 és 2006 között. Néhány egyetemi vezetőt aggaszt Eyzaguirre kinevezése, úgy vélik, hogy a közgazdász végzettségű miniszter kevésbé jártas az oktatás területén.

Heraldo Muñoz irányítja majd a külügyeket a következő négy év során. 2002 és 2003 között már volt miniszter Ricardo Lagos kabinetjében. Azt követően Chile állandó ENSZ-képviselője volt. 2010 óta főtitkárhelyettes volt a világszervezetnél, valamint az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) latin-amerikai és karibi regionális igazgatóságát vezette. Muñoz feladata lesz a hágai Nemzetközi Bíróság Chile és Peru közötti tengeri határvitában hozott ítéletének a végrehajtása. A bíróság január 27-én, hétfőn hozza meg a döntését, mely ellen nincs fellebbezési lehetőség. A Chile és Peru közötti tengeri határvitáról a Kitekintő egy korábbi cikkében olvashat bővebben.

Az új oktatási miniszter és külügyminiszter mellett az igazságügyi miniszter, José Antonio Gómez is volt már előzőleg kormánytag, ugyanezt a tárcát vezette.

A belügyminiszterré kinevezett Rodrigo Peñailillo az új elnök egyik legfőbb bizalmasa. 2006 és 2010 között a kormány kabinetfőnöke volt, a tavalyi elnökválasztásokon pedig ő irányította Bachelet kampányát.

Meglepő választás a sportminiszter személye. Natalia Riffo ugyanis végzettsége szerint pszichológus, az elmúlt néhány évben pedig a közbiztonság területén dolgozott. A sportszakma nem igazán ismeri, ugyanakkor Claudia Vera, a chilei Versenysportolók Szövetségének (Agrupación de Deportistas de Alto Rendimiento) elnöke elmondta, hogy készek együtt dolgozni a miniszterrel.

Az ellenzék bizakodó az új kormánnyal való együttműködést illetően. Patricio Melero, a jobboldali Független Demokrata Unió (Unión Demócrata Independiente) elnöke kijelentette, hogy remélik, hogy ez egy olyan kormány lesz, amely nyitott lesz a párbeszédre. A bejelentés után több jobboldali politikus gratulált az új minisztereknek Twitter üzenetben. A kormányoldal politikusai közül is sokan köszöntötték az új kabinetet a közösségi oldalon.

Az új Bachelet-kormány minisztereiről ezen az oldalon olvashat bővebben.

Metzger Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »