Éles fordulat: beadta a derekát Janukovics

Miniszterelnöki tisztséget ajánlott fel Arszenyij Jacenyuknak, az ellenzéki Haza (Batykivcsina) párt frakcióvezetőjének szombaton Viktor Janukovics államfő Ukrajnában – áll az elnök honlapján közzétett közleményben. A hírt az ellenzéki politikus is megerősítette – tudósított az MTI.

Az államfő egyben Vitalij Klicskónak, az Ütés (UDAR) ellenzéki párt vezetőjének a humanitárius ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes tisztségét kínálta fel, és közölte: kész az alkotmány módosítására.

Az ellenzéki vezetők szombat este várhatóan közép-európai idő szerint fél tíz tájban adnak választ az államfő javaslatára a Függetlenség terén felállított emelvényen – közölte a Haza párt sajtószolgálata.

Viktor Janukovics szombat délután három órán át tárgyalt az ellenzék vezetőivel – Arszenyij Jacenyukkal, Vitalij Klicskóval és Oleh Tyahnibokkal, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt vezetőjével a válság megoldásáról.

Arszenyij Jacenyuk volt házelnök a bebörtönzött ellenzéki politikus, Julija Timosenko pártjának frakcióvezetője. „Ha Jacenyuk elfogadja a kormányfői tisztséget, döntést hoznak a kormány lemondásáról” – közölte Olena Lukas igazságügy-miniszter közleményében.

„Az elnök meg van győződve arról, hogy az ellenzékkel való együttműködés segít majd egyesíteni az országot, megvalósítani az állam és a társadalom számára szükséges reformokat” – áll a közleményben.

Az elnök arra is ígéretet tett, hogy megfontolja az alkotmány népszavazással vagy parlamenti szavazással történő módosítását. A jelenlegi alaptörvény széles hatáskört biztosít az államfőnek. Az ellenzék a 2004-es „narancsszínű forradalom” után elfogadott alkotmány visszaállítását követeli, amelynek értelmében Ukrajna államformája parlamenti köztársaság, széles jogkörökkel rendelkező kormányfővel. Az alkotmányt később újra módosították, ismét széles jogköröket biztosítva az elnöknek. 

A közlemény szerint a felek arról is megállapodtak, hogy fokozatosan megtisztítják a kijevi tereket és utcákat a tüntetőktől és a biztonsági erőktől.

Andrij Portnov, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerint Janukovics amnesztiát ajánlott mindenkinek, aki a válság kezdete óta részt vett a tüntetésekben, azzal a feltétellel, hogy a tüntetők elhagyják az elfoglalt épületeket és utcákat. Az őrizetbe vett tiltakozókat is szabadlábra helyezik, ha a tüntetők kivonulnak az utcákról. 

Az elnöki ajánlat valóságos rejtvény az ellenzék számára – vélte Timothy Ash, a Standard Bank elemzője. „Bármilyen, Janukoviccsal kötendő koalíció nehézségekkel terhes. Ráadásul csökkenti az esélyeiket Janukoviccsal szemben az elnökválasztásokon”.

Ukrajnában november vége óta tartanak az ellenzéki tüntetések, amióta Janukovics az utolsó pillanatban lemondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását. Az ellenzék az elnök távozását, előre hozott választásokat és parlamenti köztársaság létrehozását követeli.

Kitekintő / AFP / DPA / Itar-tassz / AP / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »