Új kormányzó vezeti Mekkát

Vasárnap Szaúd-Arábia királya, Abdullah ibn Abdulazíz al-Szaúd fiát, Mishaal herceget nevezte ki a mekkai tartomány kormányzójává – számolt be a Reuters. A hatalmas presztízsű hivatalban a negyvenhárom éves Mishaal a hetvenhárom éves Khalíd al-Faisal herceget váltotta. 

Politikai elemzők szerint Mishaal herceg kinevezése az ország egyik legnépesebb, a mekkai zarándoklat miatt pedig az egész muszlim világ szempontjából különös jelentőségű tartomány kormányzójává azt jelezheti, hogy őt szánja a nyolcvankilenc éves Abdullah király utódjának. A közel-keleti monarchiákban a trónutódlásnak nincs a keresztény államokban megszokott öröklési rendje így az, hogy az uralkodó az elmúlt két évben számos posztra saját fiait illetve más leszármazottait nevezte ki jelzi, hogy igyekszik saját utódainak pozícióit megerősíteni az öröklésben, szemben az államalapító Ibn Szaúd más fiaiéval, unokáiéval szemben.

A leváltott Khalíd al-Faisal herceg a továbbiakban oktatásügyi miniszterként fog működni. A herceg feladata az lesz, hogy megkísérelje véghezvinni a megakadt oktatási reformot. 

Szenczi András

Friss hírek