De mit keres Hodorkovszkij Berlinben?

Miután ma délelőtt szabadon engedték karéliai börtönéből, azonnal Berlinbe utazott Mihail Hodorkovszkij, miközben beteg szülei továbbra is Moszkvában vannak. Vajon miért nem családját látogatta meg először a tíz év után szabadlábra került egykori milliárdos? Ezen kívül napi összefoglalónkban írunk a horvát kórházi reformról, az EU-t ért kritikákról, és az új luxemburgi kormány esélyeiről is.

Nagyon furcsa dolgok történnek Hodorkovszkijjal

Ma délelőtt – miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a kegyelmi kérvényét, és az meg is jelent a Kreml honlapján – szabadon engedték karéliai börtönéből az egykori Jukosz-vezért, Mihail Hodorkovszkijt. A döntés többszörösen is meglepő volt: egyrészt az egykori mágnás tíz évet töltött rács mögött, és soha nem ismerte be bűnösségét, most viszont a neki tulajdonított kegyelmi kérvénnyel mégis meghajolt Putyin akarta előtt. Másrészt kérvényéről saját ügyvédei sem tudtak, és maga a szabadon engedés ténye is váratlanul érte őket. Nem ez azonban az egyetlen furcsaság az ügyben.

Miután ma délelőtt kiengedték a munkatáborból, Hodorkovszkij szinte azonnal Németországba utazott. A magángépet, ami Berlinbe vitte Hans-Dietrich Genscher intézte számára, aki Helmut Kohl német kancellár alatt külügyminiszterként szolgált. Egyes hírek szerint Genscher korábban sokat lobbizott az oroszoknál Hodorkovszkij szabadon engedése érdekében, így talán azon sem érdemes csodálkozni, hogy az exminiszter személyesen várta védencét a schönefeldi repülőtéren ma délután. Az orosz büntetés-végrehajtás sajtóközleménye szerint Hodorkovszkij maga kérte, hogy állítsák ki az útlevelét, mert külföldre kíván utazni, schengeni vízumát pedig a moszkvai német nagykövetség állította ki. A német külügyminisztérium szóvivője egyébként megerősítette, hogy az orosz exmilliárdos megérkezett Berlinbe. Hodorkovszkij ráadásul még azelőtt hagyta el helikopteren a börtönéül szolgáló várost, hogy ügyvédei odaértek volna. Annak ellenére tehát, hogy csak tegnap derült ki az, hogy szabadlábra kerülhet Hodorkovszkij, elég gyorsan sikerült megszervezni Németországba utazását és a szükséges papírok beszerzését.

Hodorkovszkij állítólag azért utazott Németországba, hogy az ott gyógykezelésen tartózkodó édesanyját meglátogassa. Ennek viszont ellentmond Marina Hodorkovszkaja, Mihail édesanyja, aki ma az egész napot a moszkvai régióban töltötte, itt érték el a Russia Today (RT) riporterei is, akiknek a nyolcvanéves asszony elmondta: még nem tudott beszélni fiával, mert nincsen nála telefon. Mihail édesapja pedig egész délelőtt az orosz és nemzetközi hírcsatornáknak nyilatkozott, így ő sem lehet Németországban.

Mint ismert, Putyin tegnap, maratoni – de már hagyományosnak számító– éves sajtótájékoztatója után, mintegy véletlenül ejtette el, hogy kegyelmet fog adni egykori legnagyobb ellenfelének. A hír általános megdöbbenést keltett, hiszen Hodorkovszkij korábban konzekvensen tagadta az ellene felhozott vádakat, és kegyelmet sem volt hajlandó kérni. Most mégis, állítólag személyesen fordult Putyinhoz, hogy néhány hónappal tízéves börtönbüntetése vége előtt engedjék szabadon. Valószínűleg nem ez volt az utolsó fordulat az ügyben, mi is érdeklődve várjuk a fejleményeket.

Kórházbezárások készülnek Horvátországban

A Večernji list információi szerint komoly egészségügyi átszervezésre készül Horvátország. A horvát napilap úgy tudja, az illetékes minisztérium sajátos reformfolyamatát felszámolt átfedések és összevonások jellemzik, amely során egyértelműen megszűntetnék a „kilenc kórház négy megyében” szisztémát.

Horvátország úgy fest nyugati mintára nyúlna hozzá a jelenlegi kórházstruktúrához. Az új egészségügyi reform kiötlői legalábbis onnan származó, többek között brit, francia és német példákon alapuló kórházbezárásokat terveznek a délszláv állam területén.

Európai tisztségre készül Juncker?

Vajon milyen irányt vesz Európa leggazdagabb országa az új kormány tervezett intézkedéseinek hatására?

Bár az októberi előrehozott választások után a luxemburgi sajtó tényként kezelte Jean- Claude Juncker bukását, igazán csak decemberben vált hivatalossá: a tizennyolc éve kormányfői pozíciót betöltő Juncker helyett Xaviel Bettel kapott kormányalakítási megbízást. Az új kormánykoalíció megalakulásához alig kellett pár hét, ugyanakkor Luxemburgban a legtöbben még mindig arra kíváncsiak mi lesz most Junckerrel.

A nagyhercegségben a koalíciókényszer megszokott jelenség, éppen ezért az elemzők többsége hosszan elnyúló koalíciós tárgyalásokra, Juncker pedig már-már kétségbeesett szövetségalakítási kísérletére számított. Ezek a várakozások nem teljesültek, hiszen Henrik nagyherceg kormányalakítási megbízása után Bettelnek mindössze három hétre volt szüksége kormánya megalakításához. Ami Jean-Claude Junckert illeti, a politikus nemhogy nem játszott főszerepet az egyeztetéseken, szinte hátradőlve figyelte Bettel kormányalakítását. Joggal lehetett feltételezni, hogy az eurozóna arcaként elhíresült Juncker valószínűleg uniós karrierjének következő szakaszát tervezi.

Kemény kritikát kapott az EU

Az Európai Unió mindössze 12 000 menekült számára biztosított letelepedési lehetőséget. Az Amnesty International főtitkára, Salil Shetty elítélte az európai vezetőket a szíriai konfliktus áldozatainak nyújtott segítség csekélysége miatt.

Az Amnesty International elítéli az európai vezetőket, amiért a közösség tagállamai a Szíriából menekülő 2,3 millió menekültnek csupán fél százalékát fogadták be. Több ország, köztük Olaszország és az Egyesült Királyság is megtagadta a letelepedést a szíriai menekültektől – számolt be a BBC.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »