MPP: 2013 az áttörés éve volt

Az áttörések éve volt 2013, az autonómia-harcban, valamint az erdélyi magyar pártok összefogása terén egyaránt – jelentette ki a Magyar Polgári Párt elnöke, Biró Zsolt december 19-ei marosvásárhelyi évértékelő sajtótájékoztatóján.

„Idén bebizonyosodott, hogy jó úton halad az autonómia ügye, és az az út, amelyet az MPP évekkel ezelőtt elkezdett kitaposni, az járható, és ma már az RMDSZ és az EMNP számára sem kérdés, hogy merre tovább. Az MPP volt az első, amely 2009-ben megfogalmazta, hogy a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés a leendő székelyföldi parlamenti előfutára kellene legyen. Ezt akkor az RMDSZ nem értette meg, és nem foglalta el helyeit a testületben, de immár ők is, és a néppártosok is az autonómia-harcban látják a jövőt. 2013-ban ebben a kérdésben konszenzus jött létre a romániai magyar politikai alakulatok között. A magyar-magyar testvérharcnak nincs helye a román többséggel szemben. Az is áttörés, hogy az RMDSZ jelezte, tárgyalni fog az MPP-vel” – ismertette a párt új marosvásárhelyi székházában Biró Zsolt. Hozzátette, jövő év elején tárgyalni fognak az európai parlamenti választásokról, valamint az autonómiáról is. „Az RMDSZ egyelőre tulipános listát képzel el, mi pedig a nemzeti válogatott felállítását szorgalmazzuk. Nekünk vannak politikusaink, szakembereink, akiket ebbe a válogatottba kezdőemberként tudunk küldeni. A válogatottat mindenki sajátjának kell érezze, aki pedig elfáradt, azt cserélni kell” – magyarázta az MPP elnöke.

Új székhelyre költözött az MPP állampolgársági irodája. Az eddigi Iskola (Aurel Filimon) utcai épület helyett immár a Honvéd (Liviu Rebreanu) utca 1. szám alatt, a főtér felől, a Nicolae Bălcescu-szobor háta mögötti bejáraton várják az ügyfeleket hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között. A magyar állampolgárságért folyamodók mellett várják a magyarországi választásokra regisztrálni óhajtókat. Az iroda egyébként december 24 és 26 között, továbbá 31-én, valamint január elsején és másodikán zárva tart.

Kitekintő / Szekelyhon.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »