Patthelyzet Horvátországban

A Večernji list hasábjain megjelent jogi elemzés azt taglalja, hogy Horvátország – a kabinet nyilatkozatai ellenére – mára elvesztette elővásárlási jogát a jelenleg a MOL által birtokolt Ina-részvények felett. Mindezzel párhuzamosan pedig Zoran Milanović kormánya valósággal kapkodja a fejét. A horvát miniszterelnök egy hete még hitt a MOL eladási szándékában, mára viszont koránt sem biztos a dolgában; kormánya inkább állásfoglalást kért a magyar olajtársaságtól.

A Večernji list horvát napilap ismét részletesen foglalkozott a horvát olajtársaság köré tekeredő mind hangosabb botránnyal. Ezúttal jogi szempontból megközelítve a kérdést arra jutottak, hogy Horvátország – a kormányzat magabiztossága ellenére – minden bizonnyal elvesztette a most magyar kézben lévő Ina-részvények kapcsán az elővásárlás jogát. Ennek fényében pedig, ha a magyar olajtársaság valóban értékesíteni kívánja horvát partnerében fekvő részvénypakettjeit, akkor Zágráb nehéz anyagi helyzetén kívül kénytelen lesz megbirkózni a potenciális vetélytársakkal is.

A Večernji list által közölt jogi elemzés szerint valóban a veszteséges gázüzletág – szerződésben is vállalt – átvételének elmulasztása okozhatja a horvát kabinet vesztét. A 2009-ben aláírt kontraktus alapján ugyanis a délszláv állam vezetése valóban vállalta, hogy még abban az évben átveszi az Ina gázüzletágát, ám ezt a horvát kabinet a mai napig nem tette meg. Annak ellenére sem, hogy Zágráb némi kompenzációért cserébe haladékot is kapott az immár a MOL által vezérelt olajtársaságtól.

A horvát kabinet viszont kompenzációt sem fizetett, s úgy fest, a Zoran Milanović vezette kormányt az a szándék sem vezérli, hogy teljesítse az elődjei által vállalt szerződéses kötelezettségeket. Utóbbihoz minden bizonnyal hozzájárult az időközben robbant korrupciós bomba is, de mindez a szakértők szerint nem változtat a tényen: Horvátország a szerződés értelmében elvesztette az elővásárlás lehetőségét.

Mindezzel együtt továbbra is elképzelhető, hogy a MOL potenciális vásárlóként tekint az Ina másik fő részvényesére, ám ebben az esetben a horvát kormányzatnak nem csupán önmaga csúfos anyagi helyzetével kellene megbirkóznia, hanem az esetleges konkurenciával is. Fentiek fényében pedig Zágráb minden bizonnyal csak súlyos nehézségek árán tudná kontroll alatt tartani az általa is stratégiai fontosságúnak nevezett olajágazatot.

Sanader elítélése se segítene

Az elővásárlás lehetőségét illetően a jogi szakvélemények szerint Horvátországon az se segítene, ha másodfokon, s immár jogerősen is ítélet születne Ivo Sanaderrel szemben. A számos korrupciós botrányban, így a MOL-ügyletben is érintett egykori kormányfő elítélésével ugyan ténylegesen nehéz helyzetbe kerülne a magyar olajtársaság. Vélhetően megkérdőjelezhető lenne a fent említett 2009-es szerződés, s így MOL-nak az Ina–ban gyakorolt irányítási jogköre is, de a horvát állam ettől függetlenül sem kerülne kivételezett helyzetbe egy esetleges részvény-visszavásárlás kapcsán.

A fent látható esetben ugyanis a Večernji list elemzése alapján a horvát állam és a MOL egy korábbi, 2003-as megállapodása válna iránymutatóvá. Ez utóbbi viszont csak egy öt éves periódusra, azaz 2008-ig biztosított Horvátország számára elővásárlási jogot arra az esetre, ha a magyar olajmulti megvált volna az Ina részvényeitől.

Koránt sem biztos, hogy elad a MOL

Mindezzel együtt koránt sem biztos, hogy a MOL ténylegesen megszabadul a Horvátországban birtokolt részvénycsomagjától, melynek legfőbb jele a horvát kormányzat múlt heti tapogatózására adott – a Reuters által is megszellőztetett – magyar válasz volt. Eszerint a MOL jelenlegi álláspontja az, hogy az Ina részvényeinek értékesítése csupán egy opció a sok közül.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek