Óriási összeggel támogatta a BMW Merkeléket

A CDU számlájára óriási összeg érkezett Münchenből, enyhítvén a költséges választási kampány mérlegét. 690 ezer eurót, vagyis közel 207 millió forintot utalt át múlt csütörtökön a BMW három legnagyobb részvényese, melyről a sajtó kedden értesült. Az indoklás: „a kancellárasszony jól végzi a munkáját.”

A CDU már hosszú idők óta a legkedveltebb párt a lobbizás szempontjából. Csak az utóbbi négy évben közel 6,5 milliónyi euróról készült feljegyzés, melyet különböző csoportok a CDU számlájára utaltak át. Ezzel szemben a másik néppárt, az SPD csupán csak a negyedik legtámogatottabb párt a kérdéses időszakban. Az egyik legbőkezűbb támogató a Bayerische Motoren Werke AG, azaz a BMW. A müncheni székhelyű vállalat a 2009-es német választások után akkor rekordnak számító 450 ezer euróval erősítette meg elköteleződését a kereszténydemokraták felé, a mostani választások utáni adomány azonban még erre is rákontrázott: 690 ezer euró.

Az említett összeg három személytől származik, akik a BMW részvényeinek 47 százalékát birtokolják. A Németországban igen híres és komoly múltra visszatekintő Quandt családról van szó, név szerint Johanna Quandtról, valamint két gyermekéről, Stefan Quandtról és Susanne Klattenről. A három, egyenként 230 ezer eurós adományt október 9-én adták fel, melynek már nyoma is van a CDU parlamenti adománylistáján. Hivatalos indoklás szerint a müncheni nagyvonalú támogatás a „kancellárasszony sikeres küzdelmét az euróválság ellen” volt hivatott megköszönni.

Más kontextusba helyezve viszont akár hálapénzként is értelmezhető a BMW-mágnások gáláns adománya. Az európai környezetvédelmi miniszterek hétfőn tárgyaltak Luxemburgban a személygépkocsik szén-dioxid kibocsátásának szabályozásáról, ahol többek között a Peter Altmaier (CDU) környezetvédelmi miniszter blokkolásának volt köszönhető, hogy nem született új irányelv a szabályozásról. Egy lehetséges szabályozás leginkább a felsőkategóriás autókat gyártó vállalatokat sújtotta volna, így a BMW-t, vagy a Daimlert. Minden összefügg mindennel.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »