A Pentagon szerint a Szíria elleni csapás Észak-Koreának is üzenet lenne

A vegyi fegyverek használatát büntető akció Szíria ellen üzenet lehet a jelentős vegyifegyver-készletekkel rendelkező Észak-Korea számára is – erről igyekezett meggyőzni pekingi vendéglátóit James Miller, az amerikai védelmi miniszter politikai helyettese.

Miller kedden azt mondta, partnereinek kénytelen volt hangsúlyozni, hogy országa nem szeretne olyan helyzetet, amelyben Phenjan úgy érezheti, a vegyi fegyverek használatában engedékenyebbé vált a világ. Hozzátette: tárgyalásain a kínai vezérkari főnök helyettesével utalt arra, hogy nemcsak Washington, hanem Peking érdeke is egy erős válasz „Aszad egyértelmű és nagymértékű vegyifegyver-használatára”.

Vang Kuan-csung kitért a válasz elől, és csak annyit jegyzett meg, hogy Szíria kérdésében a külügyi tárca az illetékes. Peking ugyanakkor korábban már közölte, hogy az eddigi feltárt bizonyítékokat nem tartja meggyőzőeknek, a kínai külügyminiszter pedig legutóbb „rendkívüli óvatosságra” intette Washingtont a Szíriával szembeni fellépéssel kapcsolatban.

A G20-ak csúcstalálkozóján Hszi Csin-ping kínai államfő Barack Obama amerikai elnökkel tárgyalva úgy fogalmazott, hogy egy katonai csapás nem oldaná meg a problémát. Kína az ENSZ-szakértők független, tárgyilagos vizsgálatát szorgalmazta, s a békés megoldás mellett állt ki, miközben elítélte a vegyi fegyverek használatát, bárki vetné is be azokat.

Az amerikai miniszterhelyettes védelmi konzultációra érkezett a kínai fővárosba, ahol a kínai média szerint a felek a kölcsönös bizalom növelését ígérték egymásnak és kapcsolataik erősítését az ázsiai és csendes-óceáni társégben. Az Egyesült Államok késznek mutatkozott olyan rendszer kialakítására, amely kölcsönös tájékoztatást biztosítana a főbb katonai akciókról, továbbá egy légi és tengeri biztonságot szolgáló magatartási kódexet is megalkotnának.

MTI

Friss hírek