Kamerák előtt beszélt magánéletéről a török kormányfő

Recep Tayyip Erdogan szeptember 3-án nyíltan beszélt a feleségével történt első találkozásáról, és arról az időszakról, amikor politikai meggyőződése miatt börtönbe került.

Recep Tayyip Erdogan szeptember elején megmutatta hétköznapi arcát: a Beyaz nevű török tévécsatorna két és fél órás különadást szentelt a török kormányfő életének bemutatására. A program nemes egyszerűséggel „A mester története” címet kapta.

A miniszterelnök a műsorban beszélt az életében mérföldkőnek tartott eseményekről, például elmesélte első találkozását feleségével is, akit egy 1977-es politikai beszéde alatt pillantott meg a közönség soraiban. „Egyből felkeltette a figyelmemet, olyan volt, mintha áramütés ért volna. Egyszer estem szerelembe, de akkor örökre” – fogalmazott érzelmes hangon a kormányfő. A Beyaz műsorában Erdogan felelevenítette gyerekkori fáradozásait is, amikor simit-et (török péksüteményt) és vizet árult az utcán, hogy azok árából könyveket tudjon venni. „Apám, látván vállalkozásomat, felkért egy asztalost, hogy készítsen nekem állványokat a saját bejáratú könyvtáram kialakításához” – mondta a kormányfő. 

„Rengeteg olyan levelet kaptam, amelyben az emberek a belém vetett hitükről írtak. Több száz látogatóm volt, akikkel nappal beszéltem, este pedig a levelekre válaszoltam” – mesélte a különadásban Erdogan, aki láthatóan elérzékenyült, amikor a műsorban bemutattak egy videót arról az időszakról, amikor börtönbüntetését töltötte egy Ziya Gökalp által írt, nacionalista hangvételű vers elszavalásáért. „A mecsetek a mi laktanyáink, a kupolák a sisakjaink, a minaretek a bajonettjeink, a hívek a katonáink.” A költemény miatt Erdogan 10 hónap börtönbüntetést kapott, amelyből négy hónapot le is töltött.

Erdogan jelenleg harmadik kormányfői ciklusát tölti, és pártja alapszabálya szerint negyedszerre nem lehet miniszterelnök. A politikus azonban láthatóan nem akar visszavonulni, és nem kizárt, hogy az államfői posztot szeretné majd megpályázni. A Sozcu című török napilap nemrég közzétett egy közvélemény-kutatást, amely szerint a miniszterelnök és az AKP 38,5 százalékot érne el, ha most tartanák a választásokat, ami jelentős visszaesést jelent a párt 2011-es, 50 százalékos eredményéhez képest. Feltételezhető, hogy a szeptember 3-i tévéműsor legfőbb célja a török kormányfő imázsának javítása volt, mivel a nyár elején a Gezi parkból kiinduló felkelések országszerte rontották Erdogan megítélését a lakosság körében.  

A török kormányfő életének szentelt műsort eredeti nyelven itt tekintheti meg:

Alanyai Erzsébet

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »