Szíriai emberi jogi aktivista szerint 300-500 ezer között lehet a halottak száma

“A szíriai háború civil halottainak a hivatalos száma jelenleg 105 ezer, de úgy véljük, ez a szám már félmilliónál járhat. Ha csak a Szabad Szíriai Hadseregnek és Bassár el-Aszad elnök csapatainak elesett katonáit számoljuk is hozzá, akkor is már legalább 300 ezer halottról beszélhetünk jelenleg” – mondta el a Mááriv című izraeli lapban kedden megjelent állásfoglalásában Abu Abd el-Sami szíriai emberi jogi szakértő.

Abu Abd el-Sami munkatársai naponta összegyűjtik az áldozatok, az eltűntek és a bebörtönözöttek nevét egész Szíriában. Adataik szerint Szíriában már “kétszázezer körül van azok száma, akik eltűntek vagy akiket elfogtak. Rajtuk kívül negyedmillió – biztonsági őrizet alá helyezett – rabról is tudunk”.

Abu Abd el-Sami, a Szíriai Emberi Jogi Liga külföldön élő egykori vezetője beavatkozást sürget Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen. A szíriai polgárjogi aktivisták által az ENSZ-nek átadott beszámolók szerint a börtönökben hihetetlen kínzások – körömkitépés, elektromos sokkolás, karjuknál történő egész napos felakasztások – folynak, és rettenetesek a körülmények: a rabok nagy része gyógyszerek és orvosi kezelés hiányában hal meg.     A napi fejadag egy szelet kenyér, és négy emberre jut egy főtt tojás. „Az emberiség szégyene az, ami Szíriában történt. Hatalmas megdöbbenést kelt majd, amikor kiderül, hogy mi minden történt a börtönökben, hogy hány holttestet temettek tömegsírokba” – jósolta az emberi jogi szakértő.     „Ez nem nemzeti, hanem egy barbár sereg”- vélte Abu Abd el-Sami az izraeli lapban. „És már több mint harminc hónapja folyik mindez a világ hallgatása mellett. A Szabad Szíriai Hadseregnek ma hetvenezer katonája van, akiknek a többsége Aszad seregéből állt át. De senki nem látja el őket fegyverekkel, hogy kiegyenlíthessék az erőviszonyokat Aszad egységeihez mérten. A Szabad Szíriai Hadsereg mégis az ország hetven százalékát uralja.”

El-Sami szerint messze még a háború vége az erők egyenlőtlensége miatt, de hisz benne, hogy előbb-utóbb sor kerül az amerikai támadásra. „Azt hiszem, Obama végül támadni fog, mert már nem tud visszatáncolni. Ha megtenné, úgy tűnne, hogy becsapta a szíriai népet. Sőt tudja, hogy az Aszad által népe ellen bevetett vegyi fegyver könnyen felhasználható Szíria szomszédai: Izrael, Jordánia és Libanon ellen is”- mondta.    Abu Abd el-Samik a a Bassár el-Aszad elleni felkelésig a Szíriai Ember Jogi Liga vezetője volt, aki adatokkal és friss beszámolókkal látta el az ENSZ-t. Hazájában elfogták, bebörtönözték és megkínozták, majd szabadulása után egy arab országban kapott politikai menedékjogot, onnan beszélt telefonon a Mááriv újságírójával. Hazai kapcsolatai révén továbbra is rendszeresen naprakész információkhoz jut, amelyeket a nemzetközi szervezetekhez továbbít.  

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »