A Pentagon jövőkutatói Afrikával vannak elfoglalva

Az Obama-adminisztráció politikájában meghatározó szerepet játszó kontinensnek a hadsereg továbbra is nagy figyelmet szentel.

A Pentagon egy kevéssé ismert alszervezete, a biztonságpolitikai prognózisokat végző Kockázatértékelési Hivatal (ONA – Office of Net Assessment) egyik fő prioritásának továbbra is Afrika számít – számol be az USA Today.

A napokban került nyilvánosságra egy 45 millió dolláros szerződés, amelyet a Booz Allen Hamilton konzultációs céggel kötöttek 2007-ben (érdekességképpen: Edward Snowden ezen cég alkalmazásában fért hozzá a később kiszivárogtatott NSA dokumentumokhoz).

Az Obama-adminisztráció számára Afrika kérdése egyre hangsúlyosabb szerepet kapott az elmúlt évek során. Az egyik legnagyobb kihívásának az al-Káida terrorszervezethez köthető csoportok gyarapodása számít a Szaharától délre található, úgynevezett Száhel-övben. A közelmúltban a Pentagon például egy Észak-Mali területén élő törzs, a tuaregek nyelvét oktató tanárokat keresett, valamint drónbázist létesített Nigériában.

A Kockázatértékelési Hivatal a Pentagon egy belsős agytrösztje, amelynek feladata a jövőbeli események előrejelzése és kutatása különböző tanulmányok és háborús szimulációk segítségével. A szervezetet 1972-es megalakulása óta ugyanaz a személy, a jelenleg 92 éves Andrew Marshall vezeti, akit egyébként az egyik legbefolyásosabb, ám személyében csaknem teljesen ismeretlen nemzetbiztonsági szakembernek tartanak.

Balázs Bálint

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »