Tovább növelnék a brazil-magyar külkereskedelmi forgalmat

Újabb brazil delegáció érkezett Budapestre a kétoldalú gazdasági és oktatási kapcsolatok erősítése céljából.

Hétfőn az Országgyűlés épületében fogadta Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár Brazília külügyi együttműködésért felelős államtitkárát, Hadil Fontes da Rocha Viannát, akit többek között a globális nyitás politikájáról tájékoztatott – írja az MTI.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a találkozón beszámolt arról, hogy a magyar kormány kiemelt céljának tekinti a világ gyorsan fejlődő régióival való kapcsolatépítést, így a dél-amerikai kapcsolatrendszerének megerősítésén is dolgozik. Ez nem csupán Brazília vonatkozásában igaz: múlt héten például a kormány arról döntött, hogy újranyitják a magyar nagykövetséget Chile fővárosában. De az elmúlt hónapokban argentin, brazil, chilei, ecuadori és kolumbiai küldöttségek is jártak hazánkban más-más minőségben, de a bilaterális (főként gazdasági) kapcsolatok erősítésének egyértelmű céljából.

Mélyülő kapcsolatok – növekvő forgalom

A kormányzati közlemény szerint a Brazíliával megerősített reláció eredményeképpen az elmúlt három évben 75 százalékkal nőtt a külkereskedelmi forgalom a két ország között. A magyar export pedig a duplájára emelkedett, a cégek főként az élelmiszer-, textil- és a járműipar területén láttak eddig lehetőségeket.

A hétfői találkozón megállapodás született egy közös akcióterv kidolgozásáról a forgalom bővülését akadályozó adminisztrációs és bürokratikus szabályok felülvizsgálata érdekében, valamint, arról is, hogy a jövőben tovább növelik a Magyarországon tanuló brazil hallgatók létszámát. Most szeptemberben ugyanis több mint 400 brazil hallgató kezdte meg felsőfokú tanulmányait Magyarországon a Tudomány Határok Nélkül nevű brazil ösztöndíjprogram keretében.

Brazil célok

A júniusban Budapestre látogatott Michel Temer brazil alelnök akkor azt nyilatkozata, hogy Brazília leginkább a technológiai fejlesztések iránt érdeklődik a magyar kapcsolatokat illetően, elsősorban a mezőgazdaság és a halászat területén. A magyar és a brazil agrártárcák között az elmúlt években is intenzív volt a munkakapcsolat, főleg az akvakultúra (jövőre például 15 ezer, Magyarországról érkező halivadékkal kívánják javítani a brazil édesvízi halállomány genetikai állományát), a szőlészet, vízgazdálkodás és ökológiai gazdálkodás terén.

Tehát egyre nagyobb lehetőségek bontakoznak ki a megerősödött brazil-magyar relációban. Nem csak hazánk részéről figyelhető meg közeledés a latin-amerikai kontinens felé, hanem Brazília is megújította külgazdasági politikáját a kelet-közép-európai régiót illetően. Erről árulkodik legalábbis Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília korábbi budapesti nagykövetének egyik feburári cikke, amely az IBEF (Pénzügyi Vezetők Brazil Intézete) nevű gazdasági lap  2013. februári-máricusi számában jelent meg a magyar-brazil gazdasági, politikai, oktatási és kapcsolatokról.  A cikk kiemeli a 2012 novemberében rendezett gazdasági vegyes bizottsági ülés és a Săo Pauló-i üzleti fórum jelentőségét.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Brazíliában élő több mint százezres magyar diaszpóra is aktívan részt vesz a brazil kereskedelemben, iparban, de a kulturális és az oktatási életben is kiemelkedő szerepet kaptak a brazil történelem folyamán. Săo Paulóban például a Brazil-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, míg Rio de Janeiróban a Brazil-Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara működik már hosszú évek óta.

Solti Ágnes

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »