Szíria ott is lesz, meg nem is a G20-as csúcson

Hivatalosan még a napirenden sem lesz, mégis várhatóan a szíriai válság fogja uralni a G20-ak eheti szentpétervári csúcstalálkozóját, ahol ezúttal már nem az euróövezet, hanem a feltörekvő országok gazdasága váltja majd ki a legtöbb aggodalmat.

Uniós források ugyan kitartóan állítják, hogy Szíriáról egyáltalán nem lesz szó a G20-ak szeptember 4-5-i szentpétervári csúcstalálkozóján, az egyre elkerülhetetlenebb katonai beavatkozás kérdése mégis minden más problémát háttérbe szoríthat majd az összejövetelen.

Ennek már csak annál is nagyobb a valószínűsége, mert Barack Obama amerikai elnök a hétvégén közölte, hogy kikéri a Kongresszus véleményét, mielőtt kiadná a parancsot a légicsapások megkezdésére a szíriai kormányerők ellen. És mivel a képviselők előreláthatóan csak szeptember 9-én veszik fel a munkát, az előttünk álló héten a diplomáciáé és nem a fegyvereké lesz a szó, ha csak valami váratlan dolog közbe nem jön.

Ezért bár a kizárólag globális gazdasági kérdésekkel foglalkozó G20-as találkozó napirendjén hivatalosan nem szerepel a téma, nem lenne meglepetés, ha szentpétervári végül minden Szíriáról szólna.

Az Oroszország második legnagyobb városában tartandó csúcstól az EU vezetői máskülönben azt remélik, hogy a világgazdaságba vetett bizalom erősítésére alkalmas átütő üzenetet fogalmaz majd meg a piacok és a gazdasági szereplők felé.

A mexikói Los Cabosban tartott, eddigi utolsó csúcsösszejöveteltől eltérően az EU-ban most arra számítanak, hogy immár nem az euróövezet perifériájának válsága és életképessége áll majd a reflektorfényben, hanem a feltörekvő gazdaságok formálódó válsága, ami egyes, borúlátó várakozások szerint akár az egész világgazdaságot újra a mélybe húzhatja. „A figyelem mostantól átterelődik a feltörekvő országokra. Tudni szeretnénk, hogy a feltörekvő piacokon jelentkező turbulenciáknak mi a valódi oka. Tényleg az amerikai Fed (és más jegybankok) monetáris enyhítésének az áldozatai, vagy a problémákért saját maguk a felelősek” – közölte néhány nappal a csúcs előtt egy nevének elhallgatását kérő uniós illetékes.

Az elmúlt hetekben a feltörekvő piacok kerültek az aggodalom középpontjába, miután számos, főleg ázsiai országban látványosan gyengülni kezdtek az árfolyamok. Egyesek szerint félő, hogy Kína versenyképességének romlásától tartva maga is leértékeli majd a yüant és ezzel nehéz helyzetbe hozza majd Európát és a világ többi részét. Európai források mindenesetre úgy vélik, hogy a feltörekvő országokban számos olyan probléma üti fel mostanában a fejét, amivel az EU-ban és az eurózónában az elmúlt időszakban már sikerrel megbirkóztak.

Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az EU nevében a növekedést és a munkahelyteremtést előmozdító politikákra kívánja majd sarkallni a G20-ak tagjait – mondták brüsszeli illetékesek. Az EU követendő példaként kívánja a partnerek elé állítani azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt hónapokban a költségvetési konszolidáció és a szerkezeti reformok terén, valamint a pénzügyi rendszer újraszabályozásában elért. „Úgy megyünk szentpétervárra, hogy bizton elmondhatjuk, az EU technikailag kikerült a recesszióból” – hangsúlyozta egy magas rangú tisztviselő.

Az európai résztvevők arról is meg szeretnék győzni a G20 más tagjait, hogy nyitottabb kereskedelemmel járuljanak hozzá a gazdasági növekedés beindításához. A csúcson várhatóan 2016-ig meghosszabbítják majd azt a határidőt, amit a 2008-ban alakult csoport tagjai vállaltak arra vonatkozóan, hogy tartózkodni fognak minden protekcionista lépéstől. A vezetők emellett világos iránymutatást adhatnak a kereskedelemkönnyítést célzó miniszteri szintű tárgyalások sikeres befejezéséhez decemberben Baliban.

A pénzpiaci reformok és az adócsalás- és elkerülés elleni küzdelem ezúttal kevésbé lesz hangsúlyos téma szentpétervárion. Az EU-ban elismerik, hogy az uniós szinten is ellentmondásosnak bizonyuló pénzügyi tranzakciós adó előnyeiről nem sikerült meggyőzni a nemzetközi partnereket, így a kérdés egy időre lekerült a G20-ak napirendjéről.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »