Szíria ott is lesz, meg nem is a G20-as csúcson

Hivatalosan még a napirenden sem lesz, mégis várhatóan a szíriai válság fogja uralni a G20-ak eheti szentpétervári csúcstalálkozóját, ahol ezúttal már nem az euróövezet, hanem a feltörekvő országok gazdasága váltja majd ki a legtöbb aggodalmat.

Uniós források ugyan kitartóan állítják, hogy Szíriáról egyáltalán nem lesz szó a G20-ak szeptember 4-5-i szentpétervári csúcstalálkozóján, az egyre elkerülhetetlenebb katonai beavatkozás kérdése mégis minden más problémát háttérbe szoríthat majd az összejövetelen.

Ennek már csak annál is nagyobb a valószínűsége, mert Barack Obama amerikai elnök a hétvégén közölte, hogy kikéri a Kongresszus véleményét, mielőtt kiadná a parancsot a légicsapások megkezdésére a szíriai kormányerők ellen. És mivel a képviselők előreláthatóan csak szeptember 9-én veszik fel a munkát, az előttünk álló héten a diplomáciáé és nem a fegyvereké lesz a szó, ha csak valami váratlan dolog közbe nem jön.

Ezért bár a kizárólag globális gazdasági kérdésekkel foglalkozó G20-as találkozó napirendjén hivatalosan nem szerepel a téma, nem lenne meglepetés, ha szentpétervári végül minden Szíriáról szólna.

Az Oroszország második legnagyobb városában tartandó csúcstól az EU vezetői máskülönben azt remélik, hogy a világgazdaságba vetett bizalom erősítésére alkalmas átütő üzenetet fogalmaz majd meg a piacok és a gazdasági szereplők felé.

A mexikói Los Cabosban tartott, eddigi utolsó csúcsösszejöveteltől eltérően az EU-ban most arra számítanak, hogy immár nem az euróövezet perifériájának válsága és életképessége áll majd a reflektorfényben, hanem a feltörekvő gazdaságok formálódó válsága, ami egyes, borúlátó várakozások szerint akár az egész világgazdaságot újra a mélybe húzhatja. „A figyelem mostantól átterelődik a feltörekvő országokra. Tudni szeretnénk, hogy a feltörekvő piacokon jelentkező turbulenciáknak mi a valódi oka. Tényleg az amerikai Fed (és más jegybankok) monetáris enyhítésének az áldozatai, vagy a problémákért saját maguk a felelősek” – közölte néhány nappal a csúcs előtt egy nevének elhallgatását kérő uniós illetékes.

Az elmúlt hetekben a feltörekvő piacok kerültek az aggodalom középpontjába, miután számos, főleg ázsiai országban látványosan gyengülni kezdtek az árfolyamok. Egyesek szerint félő, hogy Kína versenyképességének romlásától tartva maga is leértékeli majd a yüant és ezzel nehéz helyzetbe hozza majd Európát és a világ többi részét. Európai források mindenesetre úgy vélik, hogy a feltörekvő országokban számos olyan probléma üti fel mostanában a fejét, amivel az EU-ban és az eurózónában az elmúlt időszakban már sikerrel megbirkóztak.

Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az EU nevében a növekedést és a munkahelyteremtést előmozdító politikákra kívánja majd sarkallni a G20-ak tagjait – mondták brüsszeli illetékesek. Az EU követendő példaként kívánja a partnerek elé állítani azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt hónapokban a költségvetési konszolidáció és a szerkezeti reformok terén, valamint a pénzügyi rendszer újraszabályozásában elért. „Úgy megyünk szentpétervárra, hogy bizton elmondhatjuk, az EU technikailag kikerült a recesszióból” – hangsúlyozta egy magas rangú tisztviselő.

Az európai résztvevők arról is meg szeretnék győzni a G20 más tagjait, hogy nyitottabb kereskedelemmel járuljanak hozzá a gazdasági növekedés beindításához. A csúcson várhatóan 2016-ig meghosszabbítják majd azt a határidőt, amit a 2008-ban alakult csoport tagjai vállaltak arra vonatkozóan, hogy tartózkodni fognak minden protekcionista lépéstől. A vezetők emellett világos iránymutatást adhatnak a kereskedelemkönnyítést célzó miniszteri szintű tárgyalások sikeres befejezéséhez decemberben Baliban.

A pénzpiaci reformok és az adócsalás- és elkerülés elleni küzdelem ezúttal kevésbé lesz hangsúlyos téma szentpétervárion. Az EU-ban elismerik, hogy az uniós szinten is ellentmondásosnak bizonyuló pénzügyi tranzakciós adó előnyeiről nem sikerült meggyőzni a nemzetközi partnereket, így a kérdés egy időre lekerült a G20-ak napirendjéről.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »