Diszkriminálják a gyermekes bevándorlókat

A kormányzat kilenc oldalas memoranduma alapján az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) munkatársainak a jövőben kerülniük kell az illegálisan bevándorolt szülők és gyámok letartóztatását és kitoloncolását. A feljegyzés nem tiltja meg az őrizetbe vételüket, de a szülők számára biztosítani kell gyermekeik láthatását.

A feljegyzés része egy sor hasonló irányelvnek, melyeket az ICE és Janet Napolitano belbiztonsági miniszter bocsátottak ki azzal a céllal, hogy a kormányzat prioritásait meghatározzák. A rangsorolásra azért van szükség Napolitano szerint, mert hivatala évente maximum négyszázezer illegális bevándorlót tud kitoloncolni a majdnem 12 millióból. Szerinte ezért a migrációs törvényeket nem megfontolások nélkül, hanem esetenként mérlegelve kell foganatosítani. Azon bevándorlók kiutasítására kell tehát koncentrálni, akik folyamatosan megsértik a törvényeket és bűncselekményeket követnek el.

Tavaly óta Napolitano kezdeményezésére ideiglenes jogállást (nem állampolgárságot) szerezhetnek a gyermekként Egyesült Államokba illegálisan bevándorolt, 30 év alatti jogkövető diákok, diplomások, fiatalok. A rendelkezést ICE munkatársai bíróságon támadták meg arra hivatkozva, hogy a jog szerint le kell tartóztatniuk a papírok nélküli migránsokat, de a múlt hónapban egy texasi szövetségi bíró elutasította az ügynökök kérelmét, mivel szerinte az nem bírósági ügy. 2012 augusztusától 2013 júliusáig összesen 430 000 fiatal élt a lehetőséggel, mely ideiglenesen lehetővé teszi amerikai tartózkodásukat.

A jogvédő szervezetek üdvözülték a mostani, szülőkre vonatkozó döntést, mellyel most már csökkenni fog a családok szétválasztásának valószínűsége. Szerintük ez egy fontos lépés, ezért kampányolnak annak érdekében, hogy az elnök további, hasonló döntéseket hozzon meg, szinte leállítva a deportálásokat. A jogvédők nyomása csak fokozódni fog Obamára, ha a kongresszus nem tud elfogadni egy megoldást jelentő törvényt

Republikánus körök viszont élesen bírálták az Obama-kormányzat döntését, melyet egy újabb elnöki kísérletnek tekintenek, mellyel az amerikai jog és a Kongresszus megkerülésével legalizálni próbálja az illegális bevándorlókat. A kritikusok szerint a lépés immunitást és amnesztiát ad a jogsértő idegeneknek, szankciók helyett. Azt pedig ironikusnak tartják, hogy az Obama-kormányzat számos alkalommal támadott meg tagállami bevándorlási szabályozásokat, mert azok nem voltak összhangban a szövetségi joggal, most pedig mégis a szövetségi kormányzat szeg törvényt.

Az kérdéses, hogy mennyi illegális migránst érint az új politika, illetve hány, már eljárás alatt álló szülő helyzetét könnyíti majd meg. A kritikusoknak azonban „jó” hír, hogy Napolitano szeptemberben távozik hivatalából, hogy átvegye a Kaliforniai Egyetem vezetését.

Szakáli Máté

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »