Román alkotmánymódosítás: az RMDSZ kétkamarás parlamentet akar

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem támogatja Traian Basescu államfő népszavazási kezdeményezését az egykamarás parlamentre való áttérésről. Az erdélyi magyarság érdekei a párt szerint jobban érvényesíthetők a jelenlegi kétkamarás rendszerben – közölte csütörtökön az MTI-vel Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

Az államfő kedden bejelentette, hogy újabb népszavazást ír ki az egykamarás parlamentre áttérésről és a törvényhozás létszámának csökkentéséről, ha az alkotmánymódosítás során a parlament nem érvényesíti az új alaptörvényben a 2009-es érvényes népszavazáson kinyilvánított népakaratot.

„A magyar közösségnek nem előnyös egy egykamarás parlament. Az utóbbi 23 év bebizonyította: fontos, hogy részt vegyünk a döntéshozásban és voltak olyan kérdések, amelyeket, az egyik ház szavazata után még sikerült jobbítani a második házban” – magyarázta az RMDSZ politikai alelnöke.

Hozzátette: az RMDSZ egyetért a parlament karcsúsításával, és korábban elutasított javaslata – a 300 főből plusz kisebbségekből álló képviselőházról és a száz fős, a regionális képviseletet biztosító szenátusról – a jelek szerint most bekerül a módosított alkotmányba. A magyar szövetség feleslegesnek tartja az újabb népszavazást egy olyan kérdésről, amelyről volt már referendum. „Egyértelmű az államelnöknek a szándéka, megint politikailag akarja kihasználni ezt úgy, ahogy 2009-ben is, hiszen nem véletlen, hogy összekapcsolta a 2009-es elnökválasztással” – vélekedett az RMDSZ politikusa.

Borbély László szerint a régiók kérdése jobban érdekli az állampolgárokat, és ha már népszavazásban gondolkodik az államfő, ebben a témában kellene kikérnie a véleményüket. Az RMDSZ több ízben kifejtette azon álláspontját, miszerint semmi sem kötelezi Romániát, hogy közigazgatási régiókat hozzon létre. A szövetség szerint a mostani hét túlméretezett fejlesztési régió helyett kellene 14-16 kisebb, a kulturális és történelmi hagyományokat tiszteletben tartó fejlesztési régiót megalakítani Romániában.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »