Emírváltás várható Katarban

Tizennyolc év után átadja hatalmát fiának a katari emír. Az örökös állítólag szoros kapcsolatot ápol a Muszlim Testvérekkel.

A Gulf News információi szerint vezetőváltás lesz a nyáron az Öböl-menti országban, a hatvanegy éves emír, Hamad bin Khalifa al-Thani ugyanis átadná hatalmát harminchárom éves fiának, Tamim bin Hamadnak. A Daily Telegraph információi szerint az emír egészségügyi problémái miatt döntött így. Emellett a jelenlegi miniszterelnök, a számtalan brit befektetéséről ismert Hamad bin Jasem is lemondana.

Az átadást szakaszonként tervezik, szépen lassan előtérbe helyezvén az örököst. A katari kormány nem nyilatkozott a váltásról, Michael Stephens Öböl-szakértő szerint azonban nagy jelentőségű öröklésnek lehetünk tanúi. Stephens szerint Katart a jelenlegi emír és miniszterelnök építették fel a semmiből egy modern állammá, amely hatalmas befektetésekkel rendelkezik Európában, főként Nagy-Britanniában, létrehozták a Jazeerát, amely egy befolyásos médiummá nőtte ki magát, és az ország jelentős szerepet játszik a nemzetközi politikában is.

Az emír 1995-ben került hatalomra, miután egy erőszak nélküli puccsal megdöntötte édesapját. Mind ő, mind pedig felesége, Mouza, jó kapcsolatot ápolnak a brit koronával. Mi több, az emír feleségét a nők jogainak szimbólumaként tartják számon az arab világban. Fiukról, a jövendőbeli emírről katonai megfigyelők úgy vélik, hogy szoros szövetségben áll az iszlamista Muszlim Testvérekkel, ezért várható, hogy nem fogja követni apja liberális politikáját.

Lorencsics Emese

Friss hírek