Árvízi körkép Közép-Európából

Lassan vonul észak felé az árhullám Németországban. Az Elba, ami Csehországban a hét elején okozott válságos napokat a katasztrófavédőknek, most Kelet-Németországban árad. Közben délen, Bajorországban már apadnak a folyók, de a károk felmérése és elhárítása jelenleg is tart, Deggendorfban pedig harmadszor is átszakadtak a gátak. A Duna tetőzése most Szlovákiában tart, a közös Duna-szakaszokon pedig már Magyarországra is elért a tetőzés.

Csehország

A nehezén már túlvannak a csehek, Észak-Bohémiában csütörtök éjjel tetőzött az Elba, az árhullám pedig ma reggelre átvonult Németországba. Az Elba által leginkább fenyegetett Ústi nad Labemben és Dečinben már apad a folyó, a városi hatóságok pedig már az újjáépítésre készülnek. A legnagyobb feladatot az áram- és gázszolgáltatás helyreállítása jelenti majd. Ústi nad Labem térségében holnap már nyolc méter alá várják a vízszintet (a tetőzés 10,7 méteren volt), ami azt jelentené, hogy ismét meg tudják nyitni a város hídjait.

Prágában is kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba: csütörtökön már megnyitották a metróhálózat nagy részét, egyedül a C vonalon van még egy szakasz lezárva, mert itt az egyik állomáson vízszivárgást észleltek. A prágai közlekedési vállalat becslései szerint hétfőn már a teljes hálózaton megindulhat majd a forgalom. Az ország többi részén elkezdődött a károk felmérése, ami az első információk szerint több milliárd koronára rúghat. A kormányfő, Petr Necas bejelentette: a kabinet ötmilliárd korona (nagyjából 55 milliárd forint) értékben nyújt majd segélyt az árvíz által érintett területek számára, valamint adókedvezményekkel és kedvezményes hitelekkel segíti majd az áradások miatt károkat szenvedett vállalkozásokat.

Németország

Németországban két területen okoznak gondokat az áradások: délen Bajorországban a visszavonuló Duna mentén bírják nehezen a gátak a terhelést, míg keleten a Csehországban is komoly gondokat okozó Elba áradására készülnek az emberek és a hatóságok. Drezdában csütörtökön tetőzött a folyó, itt a történelmi óváros végül megmenekült, de a város külső kerületei közül többet is elöntött a víz. Az árhullám tovább vonul észak felé: Brandenburgban és Alsó-Szászországban több millió homokzsákkal készülnek az árvízre, itt az emberek még csak most készülnek a nehezére. A védekezésben több mint hatvanezer önkéntes mellett a Bundeswehr 17.000 katonája is segít.

Wittenbergben közben újabb áldozata van a védekezésnek: egy, a gátakon segítő 74 éves férfit egy homokzsákokat szállító teherautó gázolt el. Az előrejelzések szerint viszont a vártnál kisebb lehet az árhullám, több olyan város is van az Elba mellett, ahol a két nappal ezelőttinél egy-másfél méterrel alacsonyabbra várják majd a folyó legmagasabb vízszintjét.

View Larger Map

Dél-Németországban közben a lassú apadás okoz gondokat. A legsúlyosabb helyzet a Duna-menti Deggendorfban állt elő, ahol már harmadik alkalommal szakadtak át a várost védő gátak. Bajorország miniszterelnöke, Horst Seehofer (CSU) szerint a helyzet „leírhatatlanul rossz”, a gátszakadás miatt pedig újabb embereket kellett kitelepíteni otthonaikból.

Szlovákia

Fokozatosan csökken a Duna vízszintje Pozsonynál, ahol pénteken reggel fél hétkor 1016 centimétert mértek. Bősnél, Komáromnál és Párkánynál még árad a folyam. Továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség, írja az Új Szó.

Pozsony valószínűleg már fellélegezhet, néhány órája ugyanis a városnál lassú ütemben, de folyamatosan apad a Duna és a Morva is. Mindkét folyó vízszintje csütörtökön a késő esti órákban érte el maximumát Pozsonyban, illetve Dévénynél, majd a kora hajnali órákban apadni kezdett, reggel nyolc óra előtt a vízmérce 10,14 métert mutatott. Továbbra is fokozott árvízvédelmi készültség van érvényben hat dél és nyugat-szlovákiai járásban. Ezek közül a pozsonyi, a malackai, a dunaszerdahelyi járásokban, valamint az érsekújvári járás déli részében és a komáromi járásban is várhatóan az egész hétvégén fennmarad a harmadfokú készültség.

Az ár levonulása a Duna szlovákiai szakaszán várhatóan még több napig tart, a helyzetet bonyolíthatja, hogy a meteorológusok pénteken újabb esőzéseket jeleztek az egész ország területére, tudósít az MTI.

Ausztria

Bécsnél péntekre virradó éjjel öt óra alatt húsz centiméterrel csökkent a vízállás. Hasonló mértékben csökkent a vízszint Ausztria keleti részén, a szlovák határhoz közeli szakaszon.

Egész éjszaka folytatódott a küzdelem az árvíz ellen Hainburgnál, a szlovák határtól 15 kilométerre. Ott egy vasúti töltés alámosása és a feltörő buzgárok miatt is védekezni kell. A falu egy részét már elöntötte a víz, az áramot kikapcsolták. Gänserdnorfnál szintén meggyengült egy gát, ezért a közeli Bad Deutsch-Altenburgnál egy szálloda vendégeit felkészítették arra, hogy szükség esetén el kell hagyniuk a szállásukat, írja az MTI.

A víz csak lassan apad ezen a vidéken, mert a közeli Pozsonynál jóval szűkebb a folyómeder, így Ausztria keleti részén elhúzódó áradásra lehet számítani.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »