Olasz luxusautókat hívnak vissza

Csaknem 700 olasz luxus sportautót hívnak vissza Kínában a kormányösszekötő rúd meghibásodása miatt – jelentette be a kínai minőségfelügyeleti főhatóság pénteken.

    A két érintett modell a 2003 közepe és 2008 ősze között gyártott import Maserati Quattroporte és Granturismo.

    A szakhatóság közleménye szerint az útviszonyoktól függően a kormányösszekötő rúd esetleges meghibásodása súlyosan veszélyeztetheti az autó irányíthatóságát, balesetveszélyt idézve elő. Az illetékes Maserati kereskedők kapcsolatba lépnek a tulajdonosokkal, és díjmentesen kicserélik az alkatrészt.

    Kínában viszonylag nagy visszhangot váltott ki, amikor május közepén egy kínai Maserati tulajdonos hosszúnyelű kalapácsokkal verette szét négyajtós fekete Quattroporte típusú luxusautóját a kelet-kínai Csingtaóban, mert így akarta zavarba hozni a helyi márkakereskedést (http://www.youtube.com/watch?v=Lt5cgkKRjGc).

    A kelet-kínai tulajdonos azért döntött 2,6 millió jüanos (96 millió forintos) autójának nyilvános rongálása mellett, mert rendkívüli módon elégedetlen volt a hozzá kapcsolódó szervizzel, szolgáltatással, s mert egy régi alkatrész beépítése után az új árát számlázták ki neki.

    A kínai autópiacot figyelemmel kísérők az ultraluxus, vagyis a 2 millió jüan (73 millió forint) feletti import autók eladásában ugyanis jelentős visszaesést jelentettek. Az idei év első negyedében 915 ilyen autó került az országba, ami 35 százalék feletti visszaesés az előző év azonos időszakához képest.

    Az úgynevezett prémium kategóriás márkák, a BMW, a Mercedes-Benz és az Infiniti ugyancsak az eladások mérséklődéséről számolt be.

    Elemzők szerint az okok között van, hogy a legtöbb milliárdost adó ágazatok, mint például az ingatlan és a tőzsdepiac, már nem annyira jövedelmezőek, mint a korábbi években. Továbbá a hivalkodó külsőségek elleni központi kormányzati fellépés is óvatosságra inti a potenciális vásárlókat.

    A szakmabeliek mindazonáltal úgy vélik, a luxusautók piaca idővel ismét fellendül majd, ha nem is éri már el a 2010-es év teljesítményét, amikor a forgalomban 140 százalékos növekedést mértek éves szinten.

    Rupert Stadler, a kínai piacvezető márka, az Audi vezérigazgatója nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a prémium szegmens Kínában jelenleg mintegy 9 százalékot képvisel az összeladásokból, s véleménye szerint ez 12-15 százalékra bővíthető.

    A Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne korábban úgy vélekedett, hogy 2015-re a Maserati eladásait megnyolcszorozhatja, vagyis a 2012. évi 6000 darabot 50 ezerre növelheti. A Maserati főnöke, Harald Wester szerint az idén már 20 ezerrel növelhetik az új kínai Maserati-tulajdonosok számát.

MTI - Trebitsch Péter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »