Tengeri erejét fitogtatja Kína

Kínai hadihajók őrjáratoztak a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek körüli vizeken az 1894-ben Japán által Kína ellen indított háborút lezáró simonoszeki szerződés évfordulóján – számolt be a kínai média csütörtökön a Hszinhua hírügynökség tudósítójának a Lancsou nevű romboló fedélzetéről küldött beszámolója alapján.

Japán annak idején egy időben kezdett háborút Korea és Kína ellen, majd egy évvel később, 1895. április 17-én, egy úgynevezett „egyenlőtlen szerződéssel” hozzájutott a vesztes Kína területének egy részéhez. A szerződés értelmében Kína „átengedte” Japánnak Tajvant és kapcsolt szigeteit, továbbá jelentős pénzösszeget fizetett.

Peking a kelet-kínai-tengeri Tiaojü (japánul Szenkaku) szigetek hovatartozása körüli vitában többek közt arra hivatkozik, hogy az 1943-as kairói nyilatkozatban, amely a japán agresszió elleni háború célját fogalmazta meg, az szerepel, hogy Japánt kiűzik az általa erőszakkal korábban elvett területekről. Aláírói az Egyesült Államok részéről Franklin Roosevelt, az Egyesült Királyság részéről Winston Churchill, a Kínai Köztársaság részéről pedig Csang Kaj-sek voltak.

Az 1945. júliusi potsdami közlemény aláírói ugyancsak síkra szálltak a kairói nyilatkozatban foglaltak végrehajtása mellett.

Kína történelmi és jogi érvekkel igyekszik bizonyítani a területek feletti szuverenitását, és nem fogadja el a szigetek feletti japán közigazgatást sem. Miután tavaly a szigetország kormánya az öt lakatlan szigetből hármat államosított, Kína állandó járőrözéssel igyekszik nyomatékosítani a maga fennhatóságát.

Japán jelentések szerint például legutóbb kedden három őrhajó körülbelül kilenc órát tartózkodott japán vizeken, a Szenkaku-szigetek környékén. A parti őrség szerint szeptember óta ez volt a 37. ilyen alkalom. Japán tavaly 306 alkalommal küldte levegőbe vadászgépeit a japán légtérbe történő kínai behatolások miatt. Ez az eddigi rekord.

A Global Times című angol nyelvű kínai napilap csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a kínai hadsereg rombolója és fregattja egy kétnapos nyílt tengeri gyakorlat részeként járt a szigetek szomszédságában. A kínai központi televízió (CCTV) jelentése szerint a hadihajók 70 tengeri mérföldre közelítették meg a Tiaojü-szigetek északi részét.

A lapban megszólaltatott szakértő szerint a jövőben a kínai haditengerészet gyakoribb jelenlétére kell számítani a környéken.

A napokban kiadott kínai védelmi fehér könyv egyedül Japánt nevezi néven, mint „bajkeverőt” a térségben. A Global Times szakértője ezt figyelmeztetésnek tartja, nem egy esetleges konfrontációt előre vetítő fenyegetésnek.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »