Magyar növekedés: Varga még optimista

Varga Mihály tegnapi sajtótájékoztatóján ismertette a kormány konvergencia programjában foglalt előrejelzéseket és intézkedéseket. Az elemzői várakozásokkal szemben nem jelentett be újabb kiigazító lépést a miniszter, szerinte ezek nélkül is 3% alatt lesz az idei költségvetési hiány.

A GDP növekedési kilátásait ugyan csökkentette a kabinet, a kincstári optimizmus azonban még így is visszaköszön a számokból. Míg a piaci szereplők többsége kis recessziót vagy stagnálást vár, addig a kormány még mindig 0,7%-os növekedést vár az idén, a korábban becsült 0,9% után. A jövő évet tekintve csak kis mértékben, 1,9%-ra csökkentette a kormány a GDP növekedési előrejelzését, míg a piacon 1-1,5% közötti növekedéssel számolnak. Az inflációs előrejelzését jelentősen, 5,2%-ról 3,1%-ra mérsékelte a minisztérium, ami az első három havi inflációs adat tükrében nem is meglepő. E tekintetben úgy gondoljuk, hogy kissé felül is becsülte a kormány az infláció alakulását.

A költségvetési hiány kapcsán azonban több kockázatot látunk a kabinetnél. Az elektronikus útdíjból, az online pénztárgépekből és a tranzakciós adóból befolyó összeg valószínűleg elmarad a kormány várakozásaitól, de a rezsicsökkentés illetve az infláció általános csökkentése is jelentősen mérsékli az adóbevételeket. Emellett az is rontja a mutatót, hogy a nominális GDP várhatóan a kormány által előrejelzettnél alacsonyabb szintre kerül, hiszen a 0,7%-os reálnövekedés túlzónak tűnik, az infláció süllyedésével pedig a GDP deflátor is csökken.

Ezek miatt úgy gondoljuk, hogy a költségvetés magas tartalékai sem tudják fedezni e kieséseket. Az EU emiatt várhatóan pótlólagos intézkedéseket vár el a kormánytól, így a május folyamán konkrét kiigazító lépésekről dönthet a kabinet. Ezek várhatóan ismét a nagyvállalatokat terhelik majd (pl. tranzakciós adó kulcsának emelése).

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »