Székelyföldön hergelt a román pártelnökjelölt

Nem ért egyet Székelyföld területi autonómiájával Elena Udrea PDL-s (Demokrata Liberális Párt)  képviselő, szerinte ugyanis az Alkotmány első cikkelyét nem kellene megbolygatni. Udrea vasárnap Tusnádfürdőn járt, ahol az ellenzéki Demokrata Liberális Párt Hargita és Kovászna megyei szervezeteinek mutatta be, milyen elképzelésekkel készül megpályázni a párt elnöki tisztségét.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit szól Kelemen Hunor RMDSZ elnök március 15-i kijelentéséhez, miszerint a romániai magyarok arra törekednek, hogy területi autonómiához jussanak, Elena Udrea azt válaszolta, hogy az alkotmány első cikkelye kimondja: Románia, szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam, és ezt nem kellene megtámadni.

Udrea hozzátette, hogy nem ért egyet az erdélyi magyarok autonómiatörekvéseivel.

„Nem értek egyet a területi autonómiával,

de egyetértek a közigazgatási autonómiával, ahogy mindegyikünk akarja, ahogy miniszterként is megpróbáltam a decentralizációt” – jelentette ki a PDL-s képviselő.

„Nem hiszem, hogy a választások előtt, legyen az Romániában vagy Magyarországon, az etnikai alapú párbeszédet súlyosbítani kellene, ahogy nem kellene vitát nyitni az alkotmány első cikkelyéről sem. A politikum felelősen kellene tekintsen olyan problémákra, amelyeket nagyon sokszor mi politikusok generálunk” – jelentette ki Udrea.

A képviselő úgy véli, napirenden van a Hargita és Kovászna megyei helyzettel, hiszen sokkal gyakrabban látogatott oda, mint bukaresti kollégái. Itt szerinte a románok és a magyarok jól élnek együtt, és a régió fellendüléséért dolgoznak, ha a politikusok választási célból nem hevítik a közvéleményt.

Amíg Székelyföld nincs, nem lehet zászlója

Románia kormányának szabályoznia kell, hogy mikor tűzhetik ki a székely zászlót – fogalmazott vasárnap Tusnádfürdőn Elena Udrea. Arra az újságírói kérdésre, hogy a Boc-kormány idején, amikor turisztikai miniszter volt, miért nem hozott intézkedéseket a székely zászló kitűzését illetően, Udrea azt felelte, hogy akkor nem volt tudomása arról, hogy a székely lobogót kitették volna a közintézményekre.

„Nem tudtam, hogy akkor ezt a zászlót kitűzték volna, de tudom, hogy volt egy bírósági döntés, amelynek értelmében joguk volt kitűzni a székely zászlót. Nem tudtam, hogy máskor is kitűzték Székelyföld lobogóját. Úgy gondolom, hogy bármilyen párbeszéd, akár kitűzték, akár nem, olyan törvények mentén kell elinduljon, amelyeket mindannyian betartunk” – fogalmazott Udrea, majd hozzátette: a törvények be nem tartása eltúlzott konfliktusokhoz vezethetnek, amelyek a problémát határon túlra helyezhetik.

A demokrata-liberális képviselő úgy gondolja, amíg Magyarország is érintett, a problémát diplomáciai úton kell megoldani, a kormányok szintjén.

Udrea felhívta a figyelmet, hogy Romániában a területi-közigazgatási egységeknek joguk van saját zászlóhoz, amelyeket közintézményekre is kitűzhetnek. „Székelyfölddel az a probléma, hogy nem egy elismert területi-közigazgatási egység” – jelentette ki Udrea.

Azt is megjegyezte az újságíróknak, hogy egy régió zászlaja nem jelent problémát addig, amíg az nincs kitűzve a közintézményekre.

„Vannak olyan turisztikai területek, amelyeket ugyanígy promoválhatunk. Nem probléma, ha egy turisztikai területet adott brand és név alatt reklámozunk, de nincs olyan közigazgatási-területi egység, hogy Székelyföld, és innen jön a székely zászló problémája is. Az, hogy van egy zászlójuk, nem probléma, de amikor a törvény nem engedi meg csak a közigazgatási-területi egységeknek, hogy kihelyezzék zászlójukat a közintézményekre, akkor egyértelmű, hogy a törvény értelmében ezt a zászlót nem lehet kitűzni a közintézményekre” – magyarázta a volt turisztikai miniszter.

Véleménye szerint ez nem azt jelenti, hogy Székelyföld zászlója nem használható, de annak kitűzését szabályozni kell. Románia kormányának szerinte tisztáznia kellene, hogy milyen helyzetekben lehet a zászlót kitűzni.

A Maros megyei táblabíróság jogerősen megsemmisítette a Hargita megyei önkormányzat egyik 2009-ben hozott határozatát, amellyel a megye jelképévé tette a székely zászlót.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek